Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

FS SR: Psovodi so psami vykonali v minulom roku takmer 13.000 kontrol

Na archívnej snímke z 27. januára 2017 policajti so psami a na štvorkolke s pásmi do snehu v Podhoroďe, okres Sobrance. Foto: TASR/Vladimír Benko

Na východnej hranici sa podieľali na 356 úspešných záchytoch tabakových výrobkov a tabaku.

Bratislava 13. februára (TASR) – Psovodi Finančnej správy (FS) SR majú za sebou úspešný rok 2016. So služobnými psami vykonali v minulom roku takmer 13.000 kontrol. Na východnej hranici sa podieľali na 356 úspešných záchytoch tabakových výrobkov a tabaku. So psami na detekciu drog zaznamenali 56 odhalení. Cenné úspechy zaznamenali aj v silnej konkurencii na rôznych medzinárodných súťažiach. TASR o tom informovala hovorkyňa FS Patrícia Macíková.

Štvornohí zverenci už tradične vynikali pri odhaľovaní špeciálne vybudovaných úkrytov v dopravných prostriedkoch, slúžiacich na nelegálnu prepravu cigariet. "Okrem tradičných skrýš ich objavili v pneumatikách a nádržiach automobilov, v prevážanom tovare, na osobách, aj v podvozkoch nákladných vlakov. Psovodi na východnej hranici sa podieľali na odhalení 1.489.039 ks tabakových výrobkov a 21 kg tabaku," spresnila Macíková.

Darilo sa aj psovodom so psami na detekciu drog, ktorí v roku 2016 odhalili 16.170 gramov drog od mäkkých až po najtvrdšie. "Zaujímavý bol napríklad záchyt päť litrov ketamínu, ktorý sa zneužíva ako syntetická droga. Na čiernom trhu by mal hodnotu takmer 50.000 eur," uviedla Macíková. Spomenula aj objav halucinogénnej látky LSD v listovej zásielke vo forme samolepiek s detskými motívmi.

Za zmienku stoja aj úspechy na viacerých európskych medzirezortných a medzinárodných súťažiach vo výkone služobnej kynológie. Na súťaži v Českej republike v silnej konkurencii colníkov z Nemecka, Ruska, Poľska, Francúzska, Moldavska, Slovinska, Maďarska, Írska zvíťazili slovenskí psovodi vo vyhľadávaní drog a skončili tretí vo vyhľadávaní tabaku.

Finančná správa má v súčasnosti 50 špeciálne vycvičených psov na vyhľadávanie drog, tabakových výrobkov, chránených živočíchov a finančnej hotovosti. Preferuje najmä tradičné pracovné plemená nemecký ovčiak, belgický ovčiak. V minulom roku boli do výcviku zaradené aj poľovné plemená, ako nemecký krátkosrstý stavač a špringeršpaniel.