Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

FS upozorňuje na čakacie doby na výstupe zo Slovenska na Ukrajinu

Snímka zo slovensko-ukrajinského hraničného priechodu Ubľa - Malé Berezné, foto z archívu. Foto: TASR - Marek Klekner

Zdržanie na výstupe z colného priestoru spôsobujú podľa Nimrichterovej okrem kontrol aj registračné úkony privážaných vozidiel, ktoré vykonávajú ukrajinskí colníci.

Michalovce 29. apríla (TASR) – Finančná správa (FS) upozorňuje motoristov na dlhšie čakacie doby na slovensko-ukrajinských hraničných priechodoch vo Vyšnom Nemeckom a Ubli pri výstupe zo Slovenska. Zdržanie spôsobujú kontroly ukrajinských colných úradov v súvislosti s prílevom dovážaných áut na Ukrajinu. "FS vybavuje všetky osoby a dopravné prostriedky priebežne," informovala TASR hovorkyňa Colného úradu Michalovce Jana Nimrichterová.

Aktuálna čakacia doba na výstupe zo Slovenska je vo Vyšnom Nemeckom v nákladnej doprave približne šesť, v Ubli 14 hodín. "Dôvodom zvýšeného náporu na hraničné priechody je zmena ukrajinskej legislatívy umožňujúca dovoz osobných áut s úplným oslobodením od dovozných platieb. Ukrajinci preto začali v krajinách EÚ hromadne nakupovať jazdené autá, a tie vyvážajú do svojej krajiny," priblížila hovorkyňa colníkov.

Zdržanie na výstupe z colného priestoru spôsobujú podľa Nimrichterovej okrem kontrol aj registračné úkony privážaných vozidiel, ktoré vykonávajú ukrajinskí colníci. "Dovážané dopravné prostriedky s prevoznými značkami vybavujú v obmedzenom režime iba v jednom jazdnom pruhu," ozrejmila. Ostatní cestujúci i dopravné prostriedky sú v oboch smeroch vybavovaní priebežne.

FS situáciu na hraničných priechodoch monitoruje a v záujme prijatia nevyhnutných operatívnych opatrení na posilnenie výkonu služby a zníženie čakacích dôb komunikuje s ukrajinskou stranou.