Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

AKCIA JABLKO: Colníci zaistili vyše 6000 kusov mobilného príslušenstva

Na snímke zadržané predmety z akcie Jablko. Foto: Facebook/Finančná správa

Predmety zaistili v 17 prevádzkach, v ostatných sa takýto tovar nenachádzal, alebo boli zatvorené či zrušené.

Bratislava 11. augusta (TASR) - Príslušníci Finančnej správy (FS) SR v rámci kontrolnej akcie Jablko zaistili takmer 6000 kusov mobilného príslušenstva. Počas kontrol zameraných na porušenie práv duševného vlastníctva zaistili podozrivé príslušenstvá a náhradné diely pre mobilné telefóny v 17 predajniach a servisoch. TASR o tom informovala hovorkyňa FS Martina Rybanská.

Začiatkom augusta kontrolovala FS 21 predajní a servisných stredísk. Zaistiť mala mobilné príslušenstvo, pri ktorom vzniklo podozrenie z porušovania práv duševného vlastníctva k ochranným známkam Apple, Samsung a Popsocket.

Hliadky staníc colných úradov navštívili vytypované prevádzky predajní príslušenstiev a servisných stredísk pre mobilné telefóny a zaistili 5801 kusov krytov, obalov, nabíjačiek, káblov, ochranných skiel, slúchadiel, náhradných batérií, displejov a puzdier na mobilné telefóny. Predmety zaistili v 17 prevádzkach, v ostatných sa takýto tovar nenachádzal, alebo boli zatvorené či zrušené.

Finančná správa upozorňuje, že porušovanie práv duševného vlastníctva spôsobuje značné hospodárske ujmy držiteľom týchto práv a falšované výrobky predstavujú hrozbu pre zdravie a bezpečnosť spotrebiteľov. "Colné orgány preto zohrávajú dôležitú úlohu pri zabraňovaní dovozu výrobkov, ktoré porušujú práva duševných vlastníkov, ako aj pri ich kontrole na vnútornom trhu," uzavrela Rybanská.