Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Slovensko

Minulý rok zaistili viac ako tonu skleníkových plynov v nádobách

Na snímke motorové vozidlo Finančnej správy. Foto: TASR/Marko Erd

Obvinenie vzniesli voči piatim osobám, všetci boli vyhostení z územia Slovenskej republiky.

Bratislava 14. augusta (TASR) – Kriminálny úrad finančnej správy (FS) v roku 2019 odhalil a vyšetril šesť trestných činov týkajúcich sa nezákonného dovozu fluórovaných skleníkových plynov poškodzujúcich ozónovú vrstvu. "V rámci týchto prípadov našli viac ako tonu takýchto plynov, ktoré boli umiestnené v jednorazových tlakových nádobách,“ spresnila hovorkyňa FS Ivana Skokanová.

Tlakové nádoby nezákonne doviezli osoby z územia Ukrajiny a boli určené nielen pre domáci, ale aj pre zahraničný čierny trh, a to prevažne do autoservisov.

Obvinenie vzniesli voči piatim osobám, všetci boli vyhostení z územia Slovenskej republiky. V šiestom prípade išlo o neznámeho páchateľa.

FS odhalila za posledný rok šesť prípadov nelegálneho dovozu fluórovaných plynov


Kriminálny úrad Finančnej správy (FS) SR za posledný rok odhalil a vyšetroval spolu šesť trestných činov týkajúcich sa nezákonného dovozu fluórovaných skleníkových plynov (trifluór, tetrafluór a pentafluóretán). Celkovo našli a zaistili 1061,7 kilogramu takýchto plynov v jednorazových tlakových nádobách. Ich dovoz je na územie EÚ zakázaný od roku 2007, informovala v piatok FS.

"Tlakové nádoby nezákonne doviezli osoby z územia Ukrajiny a boli určené nielen pre domáci, ale aj pre zahraničný čierny trh, a to prevažne do autoservisov," uviedla hovorkyňa FS Ivana Skokanová. Voči piatim osobám, ktoré prechovávali jednorazové tlakové nádoby obsahujúce skleníkové plyny, vyšetrovateľ vzniesol obvinenie z trestného činu neoprávnenej výroby a nakladania s látkami poškodzujúcimi ozónovú vrstvu. Osoby boli vyhostené z územia Slovenskej republiky. V šiestom prípade išlo o neznámeho páchateľa.