Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Za nelegálny dovoz prípravkov na ochranu rastlín vyhostili Ukrajinca

Príslušníci finančnej správy z pobočky Colného úradu Vyšné Nemecké odhalili ďalší pokus o nezákonný dovoz chemických prípravkov na ochranu rastlín. Foto: TASR - Colný úrad Michalovce

Finančná správa upozorňuje verejnosť, že dovoz prípravkov na ochranu rastlín fyzickými osobami na územie SR je zakázaný.

Vyšné Nemecké 16. júna (TASR) - Príslušníci finančnej správy (FS) z pobočky Colného úradu Vyšné Nemecké odhalili ďalší pokus o nezákonný dovoz chemických prípravkov na ochranu rastlín.

V šiestich plastových kanistroch bez označenia sa nachádzalo 30 litrov neznámej tekutiny so zápachom po chemikáliách. Ukrajinca, ktorý sa pokúsil o ich prevoz na Slovensko, v super rýchlom konaní vyhostili. TASR o tom informovala hovorkyňa Colného úradu Michalovce Jana Nimrichterová.

Ako uviedla, ukrajinský vodič prevážal chemikálie v neoznačených kanistroch v bočných odkladacích schránkach malého nákladného vozidla. "Vodič dovoz tekutín v týchto kanistroch bez etikiet a bez sprievodnej dokumentácie neprihlásil k colnej kontrole a na otázku príslušníkov finančnej správy odpovedal, že sa v nich nachádza ´niečo na pšenicu´," priblížila s tým, že tak išlo o nezákonný dovoz.

Colníci k prípadu privolali príslušníka kriminálneho úradu finančnej správy, ktorý v rámci procesných úkonov zabezpečil v spolupráci s Kontrolným chemickým laboratóriom civilnej ochrany v Jasove rozbor a identifikáciu zaistenej tekutiny.

"Z výsledkov vykonanej analýzy vyplynulo, že všetky odobraté vzorky mali rovnaké zloženie a že ide o prípravky na ochranu rastlín. V kanistroch sa nachádzal herbicíd s účinnou látkou eutofumezát," doplnila Nimrichterová s tým, že odborníci posúdili skúmané chemikálie ako neautorizované prípravky na ochranu rastlín.

Zároveň pripomenula, že ak prípravok na ochranu rastlín nie je možné identifikovať, stáva sa odpadom a nesmie sa používať ani uvádzať na trh. Prípad preto kvalifikovali ako neoprávnené nakladanie s odpadom. Ukrajincovi uložil Okresný súd Michalovce v super rýchlom konaní trest vyhostenia z územia Slovenskej republiky (SR) na dobu dvoch rokov a zhabanie veci.

FS aj v tejto súvislosti upozorňuje verejnosť, že dovoz prípravkov na ochranu rastlín fyzickými osobami na územie SR je zakázaný.

"Odporúča používať iba také prípravky na ochranu rastlín, ktoré majú etiketu neoddeliteľne spojenú s obalom a etiketa a návod na použitie sú v slovenskom jazyku," podotkla Nimrichterová s tým, že snahou FS v takýchto prípadoch je zamedziť nielen nezákonnému dovozu tovaru, colným a daňovým únikom a ilegálnemu obchodu, ale aj ochrana vnútorného trhu, ochrana životného prostredia, ochrana zdravia a bezpečnosti obyvateľov.