Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

FS zrealizovala na východe SR úspešné záchyty neoznačených cigariet

FS zrealizovala na východe Slovenska dva úspešné záchyty neoznačených cigariet a obrovské množstvo textilu, obuvi a doplnkov rôznych svetových značiek. Foto: TASR Finančné riaditeľstvo SR

V prvom prípade sa pokúšal páchateľ cigarety prepašovať dronom na územie Slovenska z Ukrajiny, v druhom našli nelegálne cigarety počas domovej prehliadky.

Bratislava/Kalná Roztoka 28. apríla (TASR) – Kriminálny úrad finančnej správy (FS) zrealizoval na východe Slovenska dva úspešné záchyty cigariet bez platných kontrolných známok. V prvom prípade sa pokúšal páchateľ cigarety prepašovať dronom na územie Slovenska z Ukrajiny, v druhom našli nelegálne cigarety počas domovej prehliadky. Škoda vo forme úniku na spotrebnej dani predstavuje spolu za oba prípady viac ako 4600 eur. TASR o tom informovala hovorkyňa FS Martina Rybanská.

"Pašeráci na východe Slovenska sú vynaliezaví. Spotrebiteľské balenia cigariet bez platnej kontrolnej známky v celkovom množstve 12.600 kusov poslali na Slovensko z Ukrajiny bezpilotným dopravným prostriedkom," priblížila prvý prípad s tým, že zásielka zabalená v igelitovej fólii prelepená lepiacou páskou pristála v katastrálnom území obce Kalná Roztoka v okrese Snina. Príslušníci FS zásielku zachytili a následne sa im podarilo zadržať i osobu slovenskej národnosti, ktorá si nelegálne cigarety mala vyzdvihnúť. Možný únik na spotrebnej dani v tomto prípade predstavoval sumu 1467,90 eura. "Obvinenú osobu Okresný súd Humenné odsúdil v super rýchlom konaní na podmienečný trest odňatia slobody vo výmere šiestich mesiacov s odkladom na jeden rok," doplnila Rybanská.

Cigarety bez platnej kontrolnej známky našli kriminalisti FS aj počas dvoch vykonaných domových prehliadok v rámci akcie Voice v mestskej časti Čemerné vo Vranove nad Topľou. "Celkovo zaistili 79.560 kusov cigariet rôznych značiek bez platných slovenských kontrolných známok a okrem toho aj hotovosť vo výške 4000 eur, obrovské množstvo textilu, obuvi a doplnkov rôznych svetových značiek, veľkostí a farieb," ozrejmila hovorkyňa s tým, že v tomto prípade príslušníci FS zadržali jednu osobu, ktorá už bola v minulosti viackrát trestaná. Aktuálne sa má spracovávať návrh na jej väzobné stíhanie. Škoda vo forme úniku na spotrebnej dani z cigariet predstavuje sumu 3110,26 eura. Kriminalisti majú ešte vyčísľovať škodu spôsobenú uvádzaním predmetných falzifikátov do obehu.