Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Cudzineckú políciu je potrebné naďalej zlepšovať, tvrdí ombudsmanka

Na archívnej snímke Mária Patakyová. Foto: TASR - Martin Baumann

Kancelária verejného ochrancu práv tvrdí, že na niektoré odporúčania ombudsmanky sa v praxi reflektovalo.

Bratislava 10. septembra (TASR) - Fungovanie cudzineckej polície na Slovensku je podľa verejnej ochrankyne práv Márie Patakyovej potrebné naďalej zlepšovať. Ombudsmanka sa opiera o svoj prieskum zameraný na vybavovanie žiadostí na všetkých oddeleniach cudzineckej polície na Slovensku. O zisteniach informovala dotknuté orgány, ako aj Prezídium Policajného zboru ešte pod vedením bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského. V komunikácii o výsledkoch prieskumu chce Patakyová pokračovať aj s novým policajným prezidentom.

Kancelária verejného ochrancu práv (KVOP) tvrdí, že na niektoré odporúčania ombudsmanky sa v praxi reflektovalo. "Ide najmä o odstupovanie žiadostí či vytvorenie nových pracovných miest pre civilných zamestnancov na posilnenie vybavovania žiadostí cudzincov," spresnila kancelária. Patakyová vyzdvihla, že v systéme cudzineckej polície došlo k 1. júlu k vytvoreniu 40 pracovných pozícií pre civilných zamestnancov, z čoho 38 pozícií je už aktuálne obsadených, a to hlavne na najvyťaženejších oddeleniach v regióne západného Slovenska.

Po upozornení verejnej ochrankyne práv na nedostatočnú znalosť cudzích jazykov uviedol Úrad hraničnej a cudzineckej polície (ÚHCP), že cudzinci by nemali očakávať servilnosť. Ombudsmanka v reakcii, ktorú poslala aj na policajné prezídium, podotkla, že jazyková znalosť by mala byť štandardom a v žiadnom prípade ju nemožno vnímať ako servilnosť. "Policajné prezídium pod vedením Milana Lučanského sa však stotožnilo s názorom ÚHCP. Taktiež uviedlo, že je v záujme integrácie cudzincov ovládať jazyk krajiny, do ktorej vstupujú, a preto podľa neho riešenie problému nemá byť presunuté len na stranu cudzineckej polície," spresnila KVOP.

Policajné prezídium si však podľa kancelárie uvedomuje nedostatky ovládania anglického jazyka aj na strane príslušníkov cudzineckej polície a v budúcnosti preto plánuje pokračovať v ich jazykovom vzdelávaní. "Ombudsmanka akcentuje, že jazyková znalosť je štandardom, ktorý sa od Slovenska ako moderného členského štátu Európskej únie očakáva," poznamenala kancelária.

Bývalý policajný šéf Lučanský uviedol podľa Kancelárie verejného ochrancu práv zhodne s ÚHCP, že informácia o irelevantnosti neformálnych poradovníkov je uvedená na oddeleniach cudzineckej polície aj v anglickom jazyku. Podľa aktuálnych zistení KVOP, ktorej zástupcovia navštívili 5. augusta priestory cudzineckej polície v Ružomberku, to však v niektorých prípadoch neplatí. "Vykonaním náhodného prieskumu bolo zistené, že informácia o irelevantnosti neformálneho poradovníka sa tu nenachádza ani v slovenskom, ani v anglickom jazyku, preto moje odporúčania sú stále aktuálne a naďalej na nich trvám," uviedla Patakyová.

KVOP tvrdí, že policajný exprezident vyjadril sklamanie nad zaujatosťou správy ombudsmanky voči cudzineckej polícii, pretože podľa neho neobsahovala celý rad opatrení, ktoré už boli na cudzineckej polícii vykonané v snahe skvalitniť prijímanie cudzincov na pracoviskách. Patakyová deklaruje, že na jej ani na strane KVOP nejestvuje voči cudzineckej polícii žiadna zaujatosť. Lučanský zároveň podľa KVOP skonštatoval, že policajné prezídium bude venovať pozornosť skvalitneniu služieb cudzineckej polície.