Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Fungovanie osôb v osobitnom režime sa v prípade pozitivity nemení

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

ÚVZ tiež určuje možnosť pracovať pozitívnym pracovníkom kritickej infraštruktúry a ústavným činiteľom bez klinických príznakov.

Bratislava 25. januára (TASR) - Fungovanie osôb v osobitnom režime, ako sú zdravotníci či pracovníci sociálnych služieb, sa nemení. Podľa vyhlášky môžu počas pandémie pracovať aj pozitívni pracovníci bez klinických príznakov. Vyplýva to z vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Vyhláška spresňuje, že je to však možné iba v prípade nedostatku týchto pracovníkov, ak je potrebné podať neodkladnú zdravotnú alebo sociálnu starostlivosť a nie je možné zabezpečiť iného pracovníka ani z okolitých zariadení.

ÚVZ tiež určuje možnosť pracovať pozitívnym pracovníkom kritickej infraštruktúry a ústavným činiteľom bez klinických príznakov. Podmienkou je, že by ich neprítomnosť na pracovisku mohla vážne ohroziť zabezpečenie chodu kritickej infraštruktúry alebo ak je výkon ich práce nevyhnutný pri riešení mimoriadnych udalostí a úloh. "Sú to pracovníci v energetike a tepelnej energetike, ústavní činitelia," spresnil ÚVZ.

Domáca izolácia pozitívnej osoby na nový koronavírus sa skrátila na päť dní. Týka sa to všetkých pozitívnych bez ohľadu na očkovanie či prekonanie ochorenia. Skrátenie sa týka aj karantény po úzkom kontakte s pozitívnym. Vyplýva to z vyhlášky ÚVZ, ktorá nadobúda účinnosť od utorka.