Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

G. Grendel vykázal z rokovacej sály M. Suju, ten oblial I. Matoviča

Na archívnej snímke podpredseda vlády a minister financií SR Igor Matovič (OĽaNO). Foto: TASR - Jaroslav Novák

Poslankyňa OĽANO Eva Horváthová v procedurálnom návrhu vyzvala Suju, aby sa ospravedlnil ministrovi, pretože si myslí, že takéto prejavy na pôdu NR SR nepatria.

Bratislava 27. mája (TASR) – Podpredseda Národnej rady (NR) SR Gábor Grendel (OĽANO) vykázal z rokovacej sály poslanca Miroslava Suju (nezaradený). Ten pred svojím vystúpením v rozprave k novele štátneho rozpočtu oblial vodou ministra financií Igora Matoviča (OĽANO) po slovnej roztržke. Grendel sa odvolal na zákon o rokovacom poriadku.

"Takúto studenú sprchu dávate všetkým občanom SR," vyhlásil Suja po tom, ako vylial na ministra financií pohár vody. Plénom sa tiež ozývali slová ako "špinavec" či "farizej". Následne Grendel prerušil schôdzu, potom oznámil, že Suju vykazuje zo sály. "Považujem za krajne neprijateľné prejavy akýchkoľvek fyzických útokov v pléne národnej rady. Dávame istý príklad ľuďom, ktorí nás sledujú a tento príklad považujem za neprijateľný," komentoval Grendel.

Podľa zákon o rokovacom poriadku predsedajúci vyzve zachovať poriadok poslanca, ktorý svojimi prejavmi alebo činmi v rokovacej sále prekročil hranice slušnosti alebo ktorý svojím konaním narúša priebeh rokovania. "Ak výzva na zachovanie poriadku nevedie u poslanca k náprave, predsedajúci vykáže poslanca z rokovacej sály až do skončenia rokovania v tom istom rokovacom dni," citoval Grendel s tým, že už raz Suju napomenul.

Grendel zároveň skonštatoval, že ak poslanec opakovane narúša svojimi prejavmi poriadok na schôdzi NR SR, predseda parlamentu podá návrh na začatie disciplinárneho konania. Poslanec podlieha disciplinárnej právomoci NR SR za narušenie poriadku na schôdzi. Ak mandátový a imunitný výbor zistí, že poslanec narušil poriadok na schôdzi, odporučí parlamentu, aby mu uložil pokutu až do výšky 2000 eur.

Poslankyňa OĽANO Eva Horváthová v procedurálnom návrhu vyzvala Suju, aby sa ospravedlnil ministrovi, pretože si myslí, že takéto prejavy na pôdu NR SR nepatria. Ospravedlniť sa má podľa nej aj smerom k poslancom, ktorých sa to dotklo.