Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Gyimesi nechce návrh o vlajkách napriek výzve premiéra stiahnuť

Na archívnej snímke poslanec NR SR György Gyimesi. Foto: TASR - Jakub Kotian

Podľa premiéra Gyimesi porušil koaličné pravidlá, keď návrh podal bez súhlasu koaličnej rady aj klubu OĽANO spolu s opozičným poslancom Tomášom Tarabom (nezaradený).

Bratislava 31. mája (TASR) - Poslanec Národnej rady (NR) SR György Gyimesi (OĽANO) nestiahne návrh zakazujúci vyvesovať symboly hnutí či komunít propagujúcich sexuálnu orientáciu. Uviedol to v reakcii pre TASR po tom, čo ho premiér SR Eduard Heger (OĽANO) na takýto krok vyzval.

"Vážim si pána premiéra, jeho názor, ako aj jeho hodnotové nastavenie, ale zákon nestiahnem," povedal Gyimesi pre TASR. Heger v pondelok (30. 5.) povedal, že takáto novela spôsobí väčšiu polarizáciu spoločnosti. "Potrebujeme ísť práve opačným smerom, a to úctivou diskusiou aj o citlivých otázkach, ktoré v spoločnosti máme," zdôraznil. Podľa premiéra Gyimesi porušil koaličné pravidlá, keď návrh podal bez súhlasu koaličnej rady aj klubu OĽANO spolu s opozičným poslancom Tomášom Tarabom (nezaradený).


Šéf OĽANO Igor Matovič označil Gyimesiho návrh za správny, zneužívať štátne budovy na šírenie "propagandy" akejkoľvek sexuálnej orientácie podľa neho nie je v súlade s verejným záujmom.

Návrh kritizuje aj mimoparlamentná Aliancia. "Menšinový politik si musí uvedomiť, že každá menšinová téma môže byť zdrojom napätia," uviedol predseda republikovej rady Aliancie László Sólymos. Zámerom Gyimesiho iniciatívy je podľa neho odviesť pozornosť od neschopnosti vlády. "Poburuje ma, že takúto menšinovú tému zneužíva menšinový politik bez akejkoľvek empatie a štipky tolerancie," dodal Sólymos.

Gyimesi podal spolu s Tarabom do parlamentu návrh novely zákona o štátnych symboloch SR a ich používaní. Chcú, aby na budovách a v budovách štátnych orgánov a inštitúcií vrátane sídla verejného ochrancu práv, ktoré sa zo zákona označuje štátnymi symbolmi, bolo zakázané vyvesovať symboly hnutí, organizácií, komunít a ideológií propagujúcich akýkoľvek druh sexuálnej orientácie.