Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Cez Gabčíkovo sa preplavilo viac ako päť miliónov ľudí

Plavba vodným dielom Gabčíkov. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Vodné dielo si práve túto jeseň pripomína dvadsať rokov od svojho uvedenia do prevádzky.

Bratislava 4. novembra (TASR) – Cez vodné dielo Gabčíkovo sa za dvadsať rokov jeho fungovania preplavilo vyše 300.000 lodí. Na ich palubách sa pritom nachádzalo viac ako päť miliónov pasažierov. "Môžeme tak povedať, že celé Slovensko prešlo lodnými komorami Gabčíkova," podotkol splnomocnenec vlády pre výstavbu a prevádzku Sústavy vodných diel Gabčíkovo – Nagymaros Ladislav Lazár.

Vodné dielo si práve túto jeseň pripomína dvadsať rokov od svojho uvedenia do prevádzky. Plavebná komora Gabčíkova je podľa Lazára jednou z najväčších plavebných komôr v Európe vôbec. "Jej šírka je 34 metrov a je to viac, ako má plavebná komora v Panamskom prieplave," vyčíslil.

Vodné dielo zároveň premieňa vodnú energiu na elektrickú a pokrýva približne 10 % spotreby elektrickej energie Slovenska. V rámci výstavby vodného diela už slovenská strana svoju časť, ktorú podľa zmluvy s Maďarskom mala postaviť, dokončila. Maďarská strana však práce na diele zanechala, čo viedlo k sporu oboch štátov, ktorý sa ťahá už roky. Pred 15 rokmi vo veci rozhodol aj Medzinárodný súdny dvor (MSD) v Haagu. Na implementácii rozsudku sa však doteraz krajiny nedohodli.