Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

M. GAJDOŠ: Majoritné množstvo informácií zo spisu Gorila sa potvrdzuje

Na snímke prezident SR Andrej Kiska (vpravo) prijal šéfa vyšetrovacieho tímu kauzy Gorila Mareka Gajdoša (vľavo) 3. novembra 2016 v Prezidentskom paláci v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

Odchodom Gajdoša a vyšetrovaním kauzy Gorila sa minulý týždeň zaoberal aj mimoriadny Výbor NR SR pre obranu a bezpečnosť.

Bratislava 3. novembra (TASR) - Stále platí, že majoritné množstvo informácií z údajného spisu SIS Gorila, ktorý unikol na verejnosť, sa potvrdzuje. Sú aj také, ktoré sa nepotvrdzujú. Novinárom to dnes povedal končiaci šéf vyšetrovacieho tímu Gorila Marek Gajdoš, ktorého v úrade prijal prezident SR Andrej Kiska.

"Práve teraz pracujem na tom, aby som výsledky dokazovania dal dokopy v podobe, v ktorej budú odovzdané môjmu nástupcovi. Potom budem mať lepší prehľad, aby som sa k tomu vyjadril," povedal Gajdoš.

Na otázku, prečo nebol dodnes vypočutý aj premiér Robert Fico (Smer-SD), ktorý podľa spisu osobne navštívil konšpiračný byt na Vazovovej ulici v Bratislave, Gajdoš odvetil, že nejaký pokus o jeho vypočutie bol, "ale z dôvodu, že prokurátor vykonával previerku spisu, tak nejaký čas sa v tomto nedalo pokračovať". Či bude premiér ešte vypočutý, Gajdoš nepovedal, podľa neho by však vypočutý byť mal. Či bol Fico naozaj v spomínanom byte, "to sme zatiaľ nedokazovali".

Prezident SR Andrej Kiska prijal šéfa vyšetrovacieho tímu kauzy Gorila Mareka Gajdoša 3. novembra 2016 v Prezidentskom paláci v Bratislave. Na snímke šéf vyšetrovacieho tímu kauza Gorila Marek Gajdoš počas brífingu s novinármi.
Foto: TASR/Martin Baumann


Vyšetrovatelia sa zaujímali aj o to, odkiaľ spis Gorila unikol na verejnosť. Či sa to dá zistiť, je podľa Gajdoša otázka vyšetrovania. "Všetko je možné za predpokladu, že by niekto, kto tie dôkazy má, chcel rozprávať. Môžeme vyzvať svedkov, ktorí o tom niečo vedia: Prosíme vás, poďte nám pomôcť," apeloval.

Na otázku, či sa niekedy kauza Gorila vyšetrí, Gajdoš odvetil, že je to trestnoprávne komplikovaná vec a nerád by to zjednodušoval. "V tejto otázke som otvorený. Dokazovanie korupcie je veľmi komplikované, je prakticky nemožné niektoré veci dokázať. Korupcia sa úspešne vyšetruje vtedy, keď je dokumentovaná online," vysvetlil.

Prezident SR Andrej Kiska prijal šéfa vyšetrovacieho tímu kauzy Gorila Mareka Gajdoša 3. novembra 2016 v Prezidentskom paláci v Bratislave. Na snímke uprostred šéf vyšetrovacieho tímu kauza Gorila Marek Gajdoš počas brífingu s novinármi.
Foto: TASR/Martin Baumann


Prezidentovi Kiskovi dnes žiadne konkrétnosti Gajdoš nehovoril. "V rámci mlčanlivosti som musel dbať na to, aby sa nepovedali veci, ktoré nie sú dodnes ustálené," vysvetlil.

Na margo svojho odchodu do civilu Gajdoš povedal, že si s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom (Smer-SD) nejaké veci už vyargumentovali. "Žiadosť o odchod mám podanú, plynie výpovedná lehota, nemám v pláne ju vziať späť. Neľutujem nič, ale som rád, že končím, mám toho určite dosť," dodal.

Podľa poradcu prezidenta pre komunikáciu Romana Krpelana si Kiska pozval Gajdoša, aby sa ho spýtal, prečo sa rozhodol vo funkcii skončiť. "Pán Gajdoš ho informoval, že v podmienkach, za ktorých vykonával svoju prácu, už nemôže pracovať," povedal.

Prezident sa podľa Krpelana na budúci týždeň stretne aj s policajným prezidentom Tiborom Gašparom a potom sa k celému vyšetrovaniu Gorily vyjadrí konkrétnejšie. Nie je tiež vylúčené, že sa Kiska stretne aj so špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom, ktorý vyšetrovanie Gorily dozoruje.

Odchodom Gajdoša a vyšetrovaním kauzy Gorila sa minulý týždeň zaoberal aj mimoriadny Výbor NR SR pre obranu a bezpečnosť. Policajný šéf Gašpar vtedy novinárom povedal, že podal trestné oznámenie na neznámeho páchateľa za prekážky, ktoré boli údajne kladené Marekovi Gajdošovi pri jeho práci. Gajdošov spor mal byť najmä so špeciálnym prokurátorom Kováčikom. "Prácu vyšetrovateľa som vždy mal a stále mám rád, avšak podmienky, v ktorých som sa vzhľadom na prístup viacerých osôb majúcich vplyv na moju prácu a nepriamo aj na jej výsledky ocitol, sú z dlhodobého hľadiska mnou subjektívne netolerovateľné. Úprimne, aj bez týchto dôvodov po 17 rokoch štátnej služby cítim potrebu zmeny pracovného prostredia," uviedol Gajdoš.

Gašpar povedal, že ak došlo k nejakým prekážkam zo strany osôb, ktoré na to majú vplyv, čo môžu byť aj policajti, treba to preveriť. "Aby pán Gajdoš konkretizoval, či došlo, alebo nedošlo k nejakému ovplyvňovaniu," vysvetlil šéf policajtov.