Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Gajdoš: Nové autá pomôžu slovenským vojakom v Bosne a Hercegovine

Na snímke minister obrany SR Peter Gajdoš. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Minister obrany verí, že vozidlá pomôžu vojakom pri plnení úloh, napríklad styčných a pozorovacích tímov.

Sarajevo 6. decembra (TASR) - Slovenskí vojaci slúžiaci v misii EUFOR ALTHEA v Bosne a Hercegovine, ktorej cieľom je stabilizácia regiónu západného Balkánu, si vo štvrtok prevzali sedem nových terénnych vozidiel. Odovzdal im ich minister obrany SR Peter Gajdoš (SNS) počas predvianočnej návštevy. Minister zdôraznil veliacu úlohu Slovenského kontingentu v rámci misie a pozitívne ohlasy veliteľa misie.

Gajdoš verí, že vozidlá pomôžu vojakom pri plnení úloh, napríklad styčných a pozorovacích tímov. "Úlohy sú náročné hlavne v týchto zimných podmienkach," povedal. Hodnota jedného vozidla, ktorú uhradilo MO zo svojho rozpočtu, je podľa slov ministra 25.000 bez DPH, pričom rezort DPH nehradí. Keďže sa blížia Vianoce, minister vojakom odovzdal aj ďalšie drobné osobné darčeky.

Návšteva misie podľa náčelníka generálneho štábu Daniela Zmeka potvrdila, že slovenský kontingent je pevnou súčasťou európskych jednotiek v Bosne. Z vyjadrenia nadriadených je podľa neho jasné, že profesionálni vojaci OS SR si svoje úlohy plnia bez zvyšku, momentálne neexistujú nijaké problémy, ktoré by kontingent mal, tak aby nemohli v tomto smere pokračovať aj do budúcna. "Plnením operačných úloh prispievame k naplneniu celej misie, to znamená zabráneniu opätovného vzniku násilia v Bosne a Hercegovine, respektíve v západnom Balkáne. Takisto prispievame k bezpečnosti obyvateľov tejto krajiny," doplnil.

Minister obrany ozrejmil, že v prípade EUFOR ALTHEA ide o ročnú misiu. "Hlavné úlohy sú zabezpečenie voľného a bezpečného pohybu," informoval. Do operácie sa zapája 14 členských štátov EÚ a päť nečlenských. "Celkovo je v operácii do 600 osôb, s tým, že naše OS tu majú celkovo 41 vojakov. Vystriedalo sa do 850 profesionálnych vojakov a z toho do 3O žien," vysvetlil. Zdôraznil, že Slovensko je vedúcou krajinou koordinácie styčných a pozorovateľských tímov v misii.

Ďalšou úlohou vojakov je podľa ministrových slov analýza bezpečnostnej situácie a hrozieb aj z hľadiska migrácie. Zároveň vojaci monitorujú aj situáciu s vojnovými veteránmi, pričom sa podľa veliteľa slovenského kontingentu Štefana Rigasa orientujú na ich protesty.

"Slovensko je vedúcou krajinou v styčnom koordinačnom centre, kde máme veliteľa, ktorý je zároveň aj veliteľom slovenského kontingentu. Zároveň sú tri styčné monitorovacie tímy plne obsadené slovenskými vojakmi," ozrejmil Zmeko. Vysvetlil, že denne do terénu vychádza zhruba 24 patrol, ktoré buď monitorujú situáciu, alebo sa stretávajú s predstaviteľmi samospráv, či miestnymi bezpečnostnými zložkami. Vojaci získavajú potrebné informácie o bezpečnostnej situácii v krajine a analyzujú ich. Zmeko dodal, že takýmto spôsobom prispievajú k plneniu cieľov misie, medzi ktoré patrí tiež prezentácia vojenskej prítomnosti a zabránenie znovuobnovenia násilia v krajine.

Rigas doplnil, že v rámci slovenského veliteľstva slúžia v misii vojaci zo siedmich krajín, napríklad Rakúska, Turecka, Čile, Rumunska, či Švajčiarska. Ako ďalej informoval, vojaci nezakročujú pri incidentoch v krajine. "Aktivity pozorujú iba z bezpečnostnej vzdialenosti, aby neboli dôvody na obvinenie, že sú nejakým spôsobom na jednej alebo druhej strane." Situácia je podľa neho v krajine aktuálne stabilná, ale stále krehká.

Minister zároveň naznačil, že vývoj politickej situácie a budovanie spôsobilosti v Bosne a Hercegovine môže prispieť k postupnému ukončeniu misie. Predpokladá, že to nebude dlho trvať, kým misia mandát ukončí. Doplnil, že na to však musia byť splnené viaceré podmienky.

(osobitná spravodajkyňa TASR Lucia Kvašňovská)