Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Slovensko

GAJDOŠ: Prápor výcviku v Martine je pripravený na dobrovoľných vojakov

Na snímke vľavo minister obrany SR Peter Gajdoš počas kontroly pripravenosti na výcvik prvých dobrovoľných vojakov v rámci pilotného projektu dobrovoľnej vojenskej prípravy Ozbrojených síl SR v Prápore výcviku v Martine 2. júna 2016. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Minister obrany po kontrolnom dni povedal, že absolventi dobrovoľnej vojenskej prípravy sa po splnení podmienok a vojenskej prísahe v závere výcviku môžu hlásiť do OS SR ako profesionálni vojaci.

Martin 2. júna (TASR) – Prápor výcviku v Martine je pripravený na výcvik 50 dobrovoľných vojakov pilotného projektu dobrovoľnej vojenskej prípravy, na ktorý nastúpia 6. júla a potrvá do 30. septembra 2016. Po kontrolnom dni v Prápore výcviku to dnes v Martine povedal minister obrany SR Peter Gajdoš.

"Som prekvapený, že zo 129 dobrovoľníkov, ktorí sa prihlásili, zostalo iba 50. Ale v každom prípade chceme tento pilotný projekt odskúšať. Preveril som nielen pripravenosť materiálno-technických podmienok, počínajúc ubytovaním, zabezpečením stravovania, bývania, ich vystrojenia. Ale aj reálneho výcviku, ktorý bude na výcvikových cvičiskách v Sučanoch, na Bukovine a na posádkovom cvičisku v Martine," uviedol minister obrany.



Podľa náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl (OS) SR Milana Maxima sú vytvorené všetky materiálne, organizačné aj personálne podmienky na to, aby bolo 50 dobrovoľníkov riadne prijatých a vycvičených. "Zálohy potrebujeme a urobíme všetko pre to, aby aj úspešne skončili. Samozrejme, bude záležať veľa aj na nich, čo do toho dajú. A či skutočne svoju dobrovoľnosť pretavia aj do toho, že budú iniciatívni. Že sa sami budú podriaďovať našim normám a budú chcieť túto úlohu splniť," zdôraznil Maxim.

Minister obrany doplnil, že absolventi dobrovoľnej vojenskej prípravy sa po splnení podmienok a vojenskej prísahe v závere výcviku môžu hlásiť do OS SR ako profesionálni vojaci. "Budú pripravení na to, aby mohli pokračovať v štátnej službe. Samozrejme, je to pre nás priorita, preto ich pripravujeme. Ale nebránime sa tomu, aby mohli slúžiť aj v Policajnom zbore alebo na ministerstve vnútra v ostatných bezpečnostných zložkách, vrátane hasičov, záchranárov, v súkromných bezpečnostných službách. Pretože dostanú základný výcvik z hľadiska streľby, taktickej prípravy, ženijnej prípravy. A v odbornej príprave by sme sa zamerali na výcvik a odbornosť strelca, ženistu, odmorovača a radistu," dodal Gajdoš.



Denný režim dobrovoľnej vojenskej prípravy sa začne podľa veliteľa Práporu výcviku v Martine Róberta Kecsöa hodinovou rozcvičkou zameranou na rozvoj sily, vytrvalosti a pohybových schopností každého absolventa. "Potom štandardný vojenský režim, začínajúci raňajkami a vojenský výcvik v súlade s naplánovanými programami. Obed, obedňajšia prestávka. V popoludňajších hodinách pokračovanie vojenského výcviku. Od pondelka do piatka budú mať vytvorený dvojhodinový priestor na oddych, ktorý bude zároveň využívaný aj na samostatnú prípravu. Celý výcvikový deň sa skončí večierkou a od 21.30 h do ďalšieho rána do 5.30 bude nočný odpočinok," uzatvoril veliteľ Práporu výcviku.