Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Gajdoš: Rezort robí všetko preto, aby boli ozbrojené sily moderné

Minister obrany SR Peter Gajdoš (vpravo) a generálny tajomník služobného úradu MO SR Ján Hoľko si prezerajú oblečenie pre vojakov vo výstrojnom sklade určenom na zabezpečenie výstrojných súčiastok pre profesionálnych vojakov, 13. septembra 2019 v Nemšovej. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Z hľadiska výstroja a výzbroje sa nám podarilo hlavne pre výstroj zvýšiť rozpočtový limit oproti minulému obdobiu o 100 percent., spresnil generálny tajomník služobného úradu MO SR Ján Hoľko.

Nemšová 13. septembra (TASR) - Ministerstvo obrany (MO) SR robí všetko preto, aby Ozbrojené sily SR boli moderné, vyzbrojené a splnili tú najdôležitejšiu úlohu, ktorou je obrana Slovenskej republiky a zabezpečenie bezpečnosti jej občanov. Vyhlásil to v piatok minister obrany SR Peter Gajdoš (SNS) pri návšteve výstrojného skladu v Nemšovej.

"Profesionálni vojaci sú zabezpečení. Možno to bolo vidieť aj v rámci slávnostnej vojenskej prehliadky pri oslavách 75. výročia Slovenského národného povstania, vojaci boli vystrojení, verejnosť tak mohla vidieť modernizáciu Ozbrojených síl SR," uviedol ďalej Gajdoš.



Šéf rezortu obrany pripustil, že v čase, keď slúžil ako profesionálny vojak, vedel o problémoch s vystrojovaním vojakov, keď však nastúpil ako minister obrany, dal si podľa svojich slov ako hlavnú úlohu tento problém odstrániť.

"Z hľadiska výstroja a výzbroje sa nám podarilo hlavne pre výstroj zvýšiť rozpočtový limit oproti minulému obdobiu o 100 percent. Počas tri a pol roka sa nám podarilo zabezpečiť 115.000 poľných uniforiem, 103.000 kusov termobielizne, 130.000 kusov tielok, rovnako 55.000 polokošieľ, a čo je dôležité, 550.000 párov ponožiek, čo pri prepočte na 13.000 vojakov v armáde napĺňa požiadavky na zabezpečenie vojakov," spresnil generálny tajomník služobného úradu MO SR Ján Hoľko.



Ten podľa svojich slov netvrdí, že sa rezortu podarilo všetko zabezpečiť. "Za tri a pol roka sa nám podarilo zabezpečiť zhruba 8500 služobných rovnošiat, čo nie je veľké množstvo. Od roku 2013 bola služobná rovnošata zrušená ako základný výstroj vojakov a po našom príchode sme zmenili výstrojnú normu a je to základný výstroj vojaka," priblížil s tým, že rezort zabezpečuje verejné obstaranie na rámcovú zmluvu, v rámci ktorého predpokladá, že rovnošatu doplní.


Hoľko pripomenul i zmenu legislatívy, ktorá zadefinovala, čo je čo je výstrojná súčiastka, ktorú vojak dostáva do užívania a trvalého vlastníctva, a ktorú si zapožičiava, čím sa vytvárajú podmienky, aby sa rovnošaty a výstroj nezneužívali.

Podľa veliteľky Zásobovacej základne I. Nemšová Tatiany Nagyovej ide v súvislosti so zabezpečením výstrojných súčiastok v porovnaní s minulosťou o zásadný rozdiel. "Deficit, ktorý sme v súvislosti s výstrojnými súčiastkami mali, sa nedá vyrovnať naraz, avšak dnes vieme profesionálnym vojakom zabezpečiť to, čo potrebujú," dodala.