Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Gál: Nedôvera v rozhodcovské súdy je veľká, musíme to zmeniť

Na archívnej snímke minister spravodlivosti SR Gábor Gál. Foto: TASR/Martin Baumann

Ministerstvo plánuje zmeniť súčasný pohľad podnikateľov na rozhodcovské súdy zriadením spoločnej komisie so stavovskými organizáciami.

Bratislava 14. februára (TASR) – Slovenskí podnikatelia na základe negatívnych skúseností z minulosti nedôverujú rozhodcovským súdom a nezmenilo to ani prijatie novej legislatívy v roku 2015. Svoje spory rieši arbitrážou ročne iba niekoľko stoviek podnikateľov, väčšina sa stále radšej obracia na klasické súdy. Ministerstvo spravodlivosti chce spolu so stavovskými organizáciami situáciu zvrátiť zmenou legislatívy. Povedal to na pracovnom stretnutí Americkej obchodnej komory, zástupcov podnikateľov a advokátskych kancelárií minister spravodlivosti SR Gábor Gál (Most-Híd).

"Vznikali rôzne arbitrážne súdy s rôznymi rozhodcami a vydávali veľmi rôznorodé rozhodnutia," povedal minister. Veľa takýchto sporných rozhodnutí bolo neskôr napadnutých. Spory tak skončili na už aj tak preťažených okresných súdoch. "Zákonné možnosti, ako napadnúť rozhodcovské rozhodnutie, sú obmedzené, ale nedôvera v rozhodcovské súdy je taká veľká, že urobia všetko pre to, aby rozhodnutie napadli," dodal Gál. K dôveryhodnosti rozhodcovských súdov podľa neho neprispieva ani to, keď veľké firmy nútia prostredníctvom obchodných zmlúv svojich malých dodávateľov súhlasiť s riešením prípadných sporov arbitrážou.

Ministerstvo plánuje zmeniť súčasný pohľad podnikateľov na rozhodcovské súdy zriadením spoločnej komisie so stavovskými organizáciami. "Chceli by sme pomenovať problémy. Prečo sa rozhodcovské súdy tak málo využívajú? Prečo je dôvera nízka? A prečo napríklad niektoré rozhodnutia nie sú také, ako by spravodlivosť očakávala?" pýta sa Gál. Oproti iným krajinám na Slovensku podľa neho rozhodcovské súdy nie sú také vyťažené, ako by si to ministerstvo predstavovalo. V tomto volebnom období sa však s najväčšou pravdepodobnosťou nepodarí legislatívny proces dokončiť. "Alebo urobíme malú novelu, alebo to necháme rozpracované pre môjho nástupcu," povedal Gál.

Zvýšenie dôvery v rozhodcovské súdy a ich väčšie využívanie by nielen pomohlo odbremeniť preťažené súdy, ale bolo by aj prínosom pre podnikateľov. "Obchodnoprávne spory dnes na Slovensku trvajú v priemere 21 mesiacov. Ak sa však firmy dohodnú na riešení sporu prostredníctvom rozhodcovského súdu, ten je zvyčajne vyriešený v priebehu troch až štyroch mesiacov," pripomenul výkonný riaditeľ Americkej obchodnej komory v SR Ronald Blaško.

Podľa predsedu Slovenskej advokátskej komory Tomáša Boreca je komora pripravená spolupracovať s ministerstvom a pripomienkovať prípadné legislatívne zmeny z pohľadu praxe. Kvalita rozhodovaní však podľa neho súvisí predovšetkým s osobnosťou rozhodcu. "Je to v prvom rade o osobných kvalitách jednotlivých rozhodcov," povedal Borec. Možné zlepšenie situácie vidí v angažovaní odborníkov. "V zahraničí je bežné, že rozhodcovia nie sú právnici. Sú to odborníci v špecifických oblastiach a svojou skúsenosťou prispievajú k správnemu a transparentnému rozhodovaniu," dodal Borec.

Na Slovensku bolo do roku 2016 niekoľko stoviek arbitrážnych súdov. Po zmene zákona z roku 2015 platného od 1. 1. 2017 však väčšina z nich zanikla. Výnimkou sú stále rozhodcovské súdy zriadené zákonom, ako napríklad Rozhodcovský súd pri Slovenskej obchodnej a priemyselnej komore.