Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Slovensko

Galéria Slovenského rozhlasu sa stala súčasťou ICOM

Na archívnej snímke osvetlená budova Slovenského rozhlasu RTVS. Foto: TASR/Michal Svítok

Medzinárodná rada múzeí je jediná medzinárodná organizácia, ktorá zastupuje múzeá a múzejných pracovníkov.

Bratislava 29. januára (TASR) - Galéria Slovenského rozhlasu sa v januári stala súčasťou medzinárodnej organizácie ICOM (International Council of Museums). "Zároveň je držiteľom štyroch kariet vystavených v ICOM v Paríži, ktoré oprávňujú držiteľov k bezplatnému vstupu do verejných múzeí a galérií po celom svete," informuje RTVS.

Medzinárodná rada múzeí je jediná medzinárodná organizácia, ktorá zastupuje múzeá a múzejných pracovníkov. Jej cieľom je zachovávanie a ochrana celosvetového kultúrneho dedičstva, rozvoj múzeí a múzejných pracovníkov pri ich vedeckej práci, pri starostlivosti o zbierky a ich uchovanie, pri prezentácii materiálu aj pri zvyšovaní vedeckej kvalifikácie ich pracovníkov. "Táto inštitúcia má status konzultanta UNESCO. Medzi jej členov na Slovensku patria všetky štátne galérie, ako napríklad Slovenská národná galéria, Slovenské národné múzeum, Galéria mesta Bratislavy," dodáva RTVS.

Galéria Slovenského rozhlasu, centrálne umiestnená v srdci rozhlasovej budovy, má niekoľkoročnú tradíciu. Pod vedením kurátora galérie Ivana Jančára počas celého roka prináša výstavy a buduje vzťah verejnosti k vizuálnemu umeniu. Tvorí živý priestor nielen pre výstavy, ale aj umelecké diskusie a iné podujatia spájajúce výtvarné a hudobné umenie.