Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Ľ. GALKO: Gajdoš je pre rezort obrany pozitívnou zmenou

Na archívnej snímke Ľubomír Galko (SaS) Foto: TASR/Martin Baumann

Vláda považuje obranu štátu a bezpečnosť jej obyvateľov za svoju absolútnu prioritu. Minister obrany informoval, že jeho rezort plánuje vytvoriť novú obrannú stratégiu.

Bratislava 6. mája (TABLET.TV) - „Naše smerovanie je jasne proatlantické a proeurópske, preto si chceme aj naďalej plniť svoje záväzky, ktoré nám vyplývajú z tohto členstva,“ vyjadril sa minister obrany Peter Gajdoš (nom. SNS).

Ako ďalej minister uviedol, vláda pripraví aktualizáciu bezpečnostnej a obrannej stratégie SR. „Chcem, aby sme prostredníctvom plánovania pripravili aj víziu rozvoja a výstavby ozbrojených síl SR,“ vyhlásil.

Bývalý minister obrany Ľubomír Galko považuje časť o vonkajšej bezpečnosti za najlepšie spracovanú oblasť programového vyhlásenia vlády. Ocenil tiež kontinuitu v proeurópskom a proatlantickom smerovaní Slovenska, ale aj plány vlády bojovať proti kybernetickým útokom. „Oproti predchádzajúcemu vedeniu ministerstva (nominantom SMER-u Martinom Glváčom) je tu vidno badateľný, jasný a pozitívny posun, pretože nový minister (Peter Gajdoš) sa napríklad zaviazal, že zrealizuje takzvanú plánovanú modernizáciu,“ zhodnotil podpredseda opozičnej strany SaS a exminister obrany Ľubomír Galko.

„To, čo sa dialo uplynulé štyri roky je nonsens. Rezort obrany fungoval bez ročného plánu obstarávania zákazok a to sa nikdy predtým nedialo,“ vysvetlil Galko a dodal, že modernizácia v rezorte obrany bola nekoncepčná.
Postupom času sa zmenili aj priority vlády v oblasti bezpečnostnej a obrannej politiky krajiny.

V čase, keď bol ministrom obrany Pavol Kanis (1998-2001) sa Slovensko ešte len usilovalo o členstvo v Severoatlantickej aliancii. „Vtedy bolo potrebné vynaložiť úsilie na to, aby občania pochopili, že bezpečnosť Slovenska je najlepšia práve v tejto kolektívnej organizácii,“ zaspomínal si bývalý minister obrany v prvej vláde Mikuláša Dzurindu Pavol Kanis.

Novinkou v rezorte obrany je napríklad aj dobrovoľná vojenská príprava, ktorej účelom bude skvalitnenie pripravenosti záloh ozbrojených síl.