Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Galko žiada ministra vnútra, aby vysvetlil video s väzňom z Guantánama

Ľubomír Galko (SaS), archívne foto Foto: TASR/Martin Baumann

Arabská televízia mala získať video od muža, ktorý policajnú akciu nakrúcal z protiľahlej budovy. Ten televízii zaslal video s textom, že zadržaného muža mučili.

Bratislava 13. augusta (TASR) – Ministerstvo vnútra SR by malo jasne vysvetliť video, ktoré dnes zverejnila arabská televízia al-Džazíra. Vyzýva na to opozičný poslanec Ľubomír Galko (SaS). Na videu je vidno, ako údajne do jedného zo slovenských azylových domov vtrhlo desaťčlenné policajné komando, ktoré zadržalo bývalého väzňa z Guantánama Tunisana Hashama bin Ali bin Amora Slitiho, ktorého na Slovensko priviezli v roku 2014.



O videu informoval dnes denník Plus jeden deň. Arabská televízia mala získať video od muža, ktorý policajnú akciu nakrúcal z protiľahlej budovy. Ten televízii zaslal video s textom, že zadržaného muža mučili. Informáciu mali prevziať aj ďalšie arabské médiá. "Minister vnútra mal okamžite po tom, ako sa toto prevalilo, nastúpiť pred kamery a mal podať občanom SR všetky informácie, ktoré im podať môže," zdôraznil dnes na tlačovej besede Galko s tým, že minister by mal informovať aj o tom, aké opatrenia boli prijaté, aby slovenským občanom nič nehrozilo. "V prípade, že im nič nehrozí, tak nech im to verejne povie," vyzval.

Opozičný poslanec zároveň avizuje, že na septembrovej schôdzi branno-bezpečnostného parlamentného výboru bude trvať na tom, aby bol pre zákrok na videu predvolaný minister vnútra a policajný prezident. "Chceme vedieť, či je podvrh to video, či sa to naozaj udialo, kto to tam filmoval na streche, či to bol policajt. Ak to bol policajt, tak z akého dôvodu video uniklo. Ak to nebol policajt, tak z akého dôvodu mu to dovolili filmovať," dodal Galko.

Ministerstvo vnútra reagovalo, že na Slovensku platí najnižší stupeň teroristickej hrozby. "Príslušné zložky polície, ale aj ďalšie orgány vrátane SIS majú zriadené centrum pre monitorovanie teroristických hrozieb 24 hodín denne sedem dní v týždni. Keby malo dôjsť k zvýšenému riziku, sme povinní ho vyhlásiť. Nič v tejto súvislosti nie je zaregistrované ako zvýšená hrozba alebo nebezpečenstvo," uviedla hovorkyňa rezortu vnútra Andrea Dobiášová.

V rámci projektu prijímania väzňov z Guantánama, ktorý trvá od roku 2008, doteraz ministerstvo nezaznamenalo žiadne bezpečnostné hrozby ani ohrozenie, ktorého by sa mali obávať obyvatelia Slovenska. "Z Guantánama boli väzni prepustení pre to, pretože im nebol dokázaný trestný čin terorizmu. Paniku o potenciálnej hrozbe a nezmysly o mučení, ktorú šíria niektoré bulvárne médiá, nepomáhajú nikomu," zdôraznila Dobiášová. Ako dodala, pobyt väzňov z Guantánama na Slovensku je dočasný. "Dvaja z ôsmich už nie sú na našom území a pracujeme na tom, aby mohli všetci začať život v tretej krajine. Ministerstvo garantovalo, garantuje a aj bude garantovať bezpečnosť v súvislosti s týmto programom," dodala hovorkyňa ministerstva.

Na margo zásahu policajtov rezort vnútra uviedol, že každý občan, aj cudzinec, ktorý je na území SR, musí dodržiavať zákony, ktoré tu platia, vrátane výziev zasahujúceho policajta. "Ak tak niekto neurobí, polícia prijíma adekvátne opatrenia, tak ako to bolo v tomto prípade," uzavrela Dobiášová.