Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Slovensko

Galko tvrdí, že továreň na vakcíny pri Malackách stavajú protizákonne

Foto: TASR/Martin Baumann

Galko pripomenul, že začiatkom roka 2010 sa Správa štátnych hmotných rezerv dohodla s firmou zo Šarišských Michalian na kúpe pozemku a dohodli sa na výstavbe predmetnej továrne.

Bratislava 29. mája (TASR) - Továreň na výrobu protichrípkových vakcín pri Malackách sa stavia protizákonne. Stavebné povolenie totiž bolo vydané nezákonne, neprebehlo posudzovanie vplyvov na životné prostredie (EIA), hoci je potrebné, a v rozpore so zákonom je aj vylúčenie verejnosti z rozhodovacieho procesu. Tvrdí to podpredseda SaS Ľubomír Galko. Prednostka Obvodného úradu životného prostredia v Malackách Patrícia Hanzová bude podľa jeho slov žiadať zastavenie výstavby. SaS chce nechať prípad prešetriť Najvyšším kontrolným úradom (NKÚ).

Galko pripomenul, že začiatkom roka 2010 sa Správa štátnych hmotných rezerv (SŠHR) dohodla s firmou zo Šarišských Michalian na kúpe pozemku za symbolické jedno euro a dohodli sa na výstavbe predmetnej továrne. Tamojšia spoločnosť mala všetky povolenia a občania nemali výhrady. Po voľbách sa zmenilo vedenie SŠHR a podľa Galka, na základe "podivného celoslovenského prieskumu trhu" kúpila pozemok pri Malackách za takmer pol milióna eur namiesto toho, ktorý stál euro.

Išlo o pozemok, kde bolo stavebné povolenie vydané len na priemyselnú halu. "Keď bol posudzovaný vplyv na životné prostredie, vôbec sa nehovorilo o umiestnení virologického pavilónu," zdôraznil Galko. Dodal, že až v priebehu výstavby dal investor, teda SŠHR, žiadosť o zmenu účelu využitia stavby. "Obvodný úrad životného prostredia v Malackách vydal pre Stavebný úrad stanovisko, že netreba posudzovanie vplyvov na životné prostredie, teda EIA. A toto bolo v rozpore so zákonom," vyhlásil Galko.

Prednostka obvodného úradu Hanzová potvrdila, že spomínané stanovisko úrad vydal. Na základe nových informácií je podľa Galka presvedčená, že ju zavádzali. "Informovala nás, že požiada Stavebný úrad v Malackách o okamžité zastavenie stavby," poznamenal Galko. Tímlíderka SaS pre oblasť životného prostredia Anna Zemanová vidí nezákonnosť výstavby v tom, že účelom činnosti vo výrobnej hale je vybudovanie virologického pavilónu pre výrobu vakcín na pandemickú chrípku.

Takáto činnosť podľa nej patrí pod prevádzky na výrobu základných farmaceutických výrobkov využívajúce chemické, biochemické alebo biologické procesy, pri ktorých je potrebné hodnotenie vplyvov na životného prostredia bez limitu. "Celý proces je nezákonný, lebo toto posudzovanie pre túto činnosť v uvedenej lokalite neprebehlo," zdôraznila. Galko doplnil, že SaS nechce riešiť, kde má továreň stáť. "Musí nás však zaujímať zákonnosť procesov, efektívnosť vynakladania verejných prostriedkov a bezpečnosť občanov," povedal.

Postaviť takúto továreň podľa neho "nie je ako otvoriť si stánok s občerstvením". Upozornil, že pri výrobe vakcín továreň vyprodukuje len z vajec až 300 ton odpadov. "Tie sa budú musieť prevážať do kafilérie, ktorú ale malacky nemajú," poznamenal a zároveň sa pýta, kade tieto odpady budú prevážať bez toho, aby o tom boli ľudia informovaní. "My chceme kvôli výrobe vakcín riskovať zdravie tisícov ľudí, ktorí žijú v okolí a úrady nemajú ani toľko slušnosti, aby ich o tom informovali?" spýtal sa.

Dodal, že občianske združenie Ľudia pre Malacky, ktoré sa kauzou zaoberajú, podali už podnet na okresnú prokuratúru so žiadosťou o prešetrenie postupu štátnych orgánov. "My pripravujeme podnet na NKÚ so žiadosťou o prešetrenie tohto škandalózneho prípadu," uzavrel.