Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Slovensko

Ľ. GALKO: Pre zastavené vyšetrovanie kauzy VSS sme podali podnet na GP

Ľubomír Galko, archívne foto Foto: TASR/Martin Baumann

Postup vyšetrovateľa podľa Galka vyvoláva pochybnosti o vyčerpaní všetkých možností objasnenia zákonnosti postupu zo strany štátneho orgánu.

Bratislava 1. júla (TASR) - Exminister obrany Ľubomír Galko (SaS), exnámestník riaditeľa Vojenskej spravodajskej služby (VSS) Vladimír Suchodolinský a bývalý dôstojník VSS Ivan Macko podali dnes na Generálnej prokuratúre (GP) SR podnet na prešetrenie zákonnosti postupu a zákonnosti rozhodnutia vyšetrovateľa v kauze tunelovania Vojenskej spravodajskej služby. Išlo o trestné konanie pre zločin porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku podľa trestného zákona.

Ako pripomínajú vo svojom podnete, Vladimír Suchodolinský ako autor správy o tunelovaní VSS potvrdil vyšetrovateľovi pravosť materiálu, ktorý mal vyšetrovateľ k dispozícii a poskytol aj dostatok informácií na to, aby bola vec riadne prešetrená. "Napriek tomu však vo februári 2015 vyšetrovateľ v predmetnej veci vyšetrovanie zastavil bez toho, aby boli vypočutí všetci kľúčoví svedkovia," poukázal Galko. "Takýmto svedkom je osoba, ktorá dostala pokyn na zdokumentovanie škodovej udalosti – pádu stromu na chatu, ku ktorej nikdy nedošlo, chata však bola následne odpredaná za zlomok ceny, za akú bola nadobudnutá Vojenskou spravodajskou službou," spresnil.

Pochybnosti o zákonnosti vyšetrovateľa vyvoláva podľa autorov podnetu aj spôsob prešetrenia výstavby jedného z objektov pre Vojenské obranné spravodajstvo v roku 2010, kde vyšetrovateľ mal posúdiť zákonnosť postupu zodpovedných osôb pri realizácii výberového konania. Galko poukázal na to, že do tohto procesu mali byť zaradené tri stavebné spoločnosti, avšak minimálne jedna z nich v danom období pravdepodobne ani právne neexistovala. "O tejto skutočnosti informoval vyšetrovateľa Ivan Macko priamo vo svojej výpovedi, avšak z výsledkov vyšetrovania a z toho, že trestné stíhanie bolo zastavené, sa javí, že ani tieto informácie neboli riadne prešetrené," vysvetlil Galko.

Postup vyšetrovateľa podľa neho vyvoláva pochybnosti o vyčerpaní všetkých možností objasnenia zákonnosti postupu zo strany štátneho orgánu. Od GP SR teraz Galko spolu s ďalšími iniciátormi podnetu žiada preskúmať rozhodnutie i samotný priebeh vyšetrovania.