Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

T. GAŠPAR o celoslovenských cestných kontrolách koncom roka. Aké budú?

Prezident Policajného zboru SR Tibor Gašpar. Foto: Tablet.TV

Počas sviatkov čakajú vodičov viaceré bezpečnostné kontroly. Prezident Policajného zboru SR Tibor Gašpar v Tablet.TV uviedol, čo všetko policajtov posledné dni roka čaká, ale aj ako strávi Vianoce.

Bratislava 18. decembra (Teraz.sk) – Prezídium Policajného zboru (PZ) SR naplánovalo na posledné dva týždne roka 2015 niekoľko celoslovenských policajných kontrol na cestách. Polícia ich bude vykonávať hlavne v ranných hodinách medzi 5.00 a 10.00 hod. a poobede v čase špičky. V relácii TABLET.TV o tom informoval prezident PZ SR Tibor Gašpar.

Ako dodal, tento rok registrujeme vysoký počet úmrtí chodcov na našich cestách, ich počet už prekročil 75. „Obdobie Vianočných sviatkov je už tradične pre políciu obdobím, kedy musíme z pohľadu našej práce pridať. Je to obdobie, kedy sa v zvýšenej miere ľudia presúvajú naprieč Slovenskom,“ konštatoval.

Vianočné obdobie je sprevádzané zvýšeným množstvom majetkovej kriminality. Polícia zaznamenala nielen drobné krádeže v nákupných centrách, ale aj vlámania do obchodných domov v nočných hodinách, kde sa páchatelia snažia ukradnúť väčšie množstvo tovaru. „Záver roka bol vždy typický tým, že sme sa snažili dostať čo najviac policajtov do terénu, aby sme mohli riešiť všetky úlohy, ktoré sú s tým spojené,“ uviedol policajný prezident.




V súvislosti so silvestrovskými oslavami apeluje na dodržiavanie bezpečnosti. „Vyzývam občanov, aby sa držali zdravého rozumu a keď chcú použiť pyrotechniku, aby si ju kúpili a nevyrábali doma. Mala by byť zárukou bezpečnosti, pokiaľ je manipulácia s ňou dodržaná,“ upozornil. Dodal, že aj napriek tomu sú ľudia, ktorí si vyrábajú vlastnú pyrotechniku a ohrozujú tak seba, aj svoje okolie.

Prezident PZ upozornil na zvýšenú mieru požívania alkoholu počas posledných dní roka. „Štatisticky ukazujú, že v tomto čase veľa ľudí sadá za volant aj pod vplyvom alkoholu,“ zhodnotil. „Ohrozujete seba, ohrozujete blízkych, okolie a môžete spôsobiť aj vážne ohrozenie zdravia a života,“ upozornil na nezodpovedných vodičov.

Policajný prezident musí byť k dispozícii 24-hodín denne a teda aj počas sviatkov. V prípade, že sa nestane nejaká mimoriadna udalosť, plánuje stráviť sviatky s rodinou v Nitre. „Želám si, aby tých udalostí, ktoré sa dajú charakterizovať ako mimoriadne vážne, bolo čo najmenej, a aby sme záver roka prežili v bezpečnom prostredí všetci, nielen ja, ale celé Slovensko,“ uzavrel.