Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Ivan Gašparovič prijal predstaviteľov KOZ na novoročnom stretnutí

Na tradičnom novoročnom prijatí sa stretol prezident SR Ivan Gašparovič (na snímke uprostred) s predstaviteľmi Konfederácie odborových zväzov (KOZ) SR vo Veľkej sále Prezidentského paláca v Bratislave 17. januára 2014. Foto: TASR/Miroslav Košírer

Prezident KOZ Jozef Kollár na stretnutí uviedol, že na Slovensku sa zvyšuje miera sociálnej nerovnosti, okresávanie sociálnych istôt a je čoraz nižšia ochrana pred stratou zamestnania.

Bratislava 17. januára (TASR) – Na tradičnom novoročnom prijatí sa stretol dnes prezident SR Ivan Gašparovič s predstaviteľmi Konfederácie odborových zväzov (KOZ) SR.

"Hoci nejde o pracovné stretnutie, dáva signál, že si rozumieme a chceme si rozumieť. Chcem sa vám poďakovať za prácu, ktorú robíte pre občanov SR. Práca odborárov nie je jednoduchá práve v týchto, nie najlepších časoch. Aj v týchto neľahkých časoch našli odbory cestu k porozumeniu na stretnutiach so sociálnymi partnermi, so zamestnávateľmi a vládou, aj keď nie vždy boli spokojné s prijatými rozhodnutiami či schválenými zákonmi," povedal Gašparovič. Ocenil, "že vždy sa však podarila nájsť zhoda a vzájomná podpora pri hľadaní kompromisov s vládou a so zamestnávateľmi". Zároveň naznačil odborárom, aby v tohtoročných viacerých voľbách podporili kandidátov, ktorí chápu sociálnu politiku a postavenie Slovenska aj v medzinárodných, všeobecne prospešných súvislostiach.

Prezident KOZ Jozef Kollár na stretnutí uviedol, že na Slovensku sa zvyšuje miera sociálnej nerovnosti, okresávanie sociálnych istôt a je čoraz nižšia ochrana pred stratou zamestnania. "Z týchto dôvodov majú odbory svoje stále opodstatnenie v spoločnosti. V rámci celej Európy sa čoraz naliehavejšie objavujú požiadavky na ochranu zamestnaneckých záujmov. KOZ v roku 2014 sa zameria na posilnenie sociálneho dialógu a zamestnaneckých záujmov. Odbory budú klásť dôraz na posilnenie sociálneho dialógu v oblasti zamestnanosti, vzdelávania, odmeňovania s ohľadom na zabezpečenie sociálnych istôt a práva na dôstojný život," uviedol Kollár.