Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Prezident vrátil zákon o zriadení Slovenského historického ústavu

Ivan Gašparovič Foto: TASR/Michal Svítok

Ivan Gašparovič už raz podobný zákon vrátil v roku 2010. Slovenský historický ústav sa mal zriadiť v Ríme.

Bratislava 17. apríla (TASR) – Prezident Ivan Gašparovič vrátil Národnej rade (NR) SR zákon, ktorým sa mal zriadiť Slovenský historický ústav v Ríme. Navrhol, aby predmetnú právnu normu parlament pri opätovnom prerokovaní neprijal ako celok.

Gašparovič už raz podobný zákon vrátil v roku 2010. Ako pripomína, stotožňuje sa a podporuje myšlienku zriadenia takéhoto ústavu, avšak podľa neho vzhľadom na význam a dôstojnosť tejto inštitúcie musí legislatívna norma spĺňať požiadavky kladené zákonom.

Poukázal napríklad na fakt, že v parlamentom schválenom zákone chýba ustanovenie, ktorým by sa historický ústav zriadil. Taktiež nie je jasné, kto zodpovedá za jeho činnosť, či je to riaditeľ, alebo rada. Chýba aj to, kto a na základe akých kritérií určuje riaditeľovi plat. Absentujú tiež kritériá týkajúce sa štipendií vedeckých pracovníkov historického ústavu.

Nesúlad našiel v ustanoveniach pre výkon funkcie riaditeľa ústavu. Podľa zákona jedným z dôvodov na odvolanie je jeho právoplatné odsúdenie za trestný čin. Avšak na tento post môže kandidovať iba vedecký pracovník, ktorý nebol právoplatne odsúdený za úmyselný trestný čin. "Ide o zrejmý nesúlad. V jednom prípade ide o akýkoľvek trestný čin a v druhom prípade len o úmyselný trestný čin," konštatuje vo svojom zdôvodnení prezident.

Nedostatky našiel taktiež v prípade vedeckej rady. Chýba mu nielen jej postavenie, ale aj to, kedy je uznášaniaschopná a kedy je prijaté jej rozhodnutie. Podobné to je pri tajomníkovi historického ústavu.

Za problematickú považuje tiež úpravu hospodárenia a financovania inštitúcie. Ako dodal, v zákone sú ďalšie nedostatky, najmä sporné formulácie či používanie nevhodných slovných spojení.