Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Pavel vyhral v 2. kole českých prezidentských volieb aj na Slovensku

Na snímke volič vo volebnej miestnosti na základnej škole v 1. kole prezidentských volieb Českej republiky 13. januára 2023 v Prahe. Foto: TASR Barbora Vizváryová

V Lešti odovzdali voliči 347 platných hlasovacích lístkov, 295 z nich bolo pre Pavla, 52 pre Babiša.

Bratislava 28. januára (TASR) - Zatiaľ neoficiálny víťaz českých prezidentských volieb generál Petr Pavel získal v 2. kole výraznú väčšinu hlasov aj v dvoch zvláštnych volebných okrskoch, v ktorých mohli českí občania voliť na Slovensku. Dominantnú prevahu dosiahol vo voľbách na Veľvyslanectve ČR v Bratislave i v priestoroch vojenského výcvikového priestoru Lešť, kde v rámci medzinárodného zoskupenia NATO pôsobí aj kontingent českých vojakov. O účasti a počte hlasov pre kandidátov informovala TASR chargé d'affaires Veľvyslanectva ČR v Bratislave Alena Jermářová.

"Na zastupiteľstve volilo 722 občanov ČR, platných hlasov bolo 720. Petr Pavel získal 637 hlasov, Andrej Babiš 83," uviedla Jermářová o výsledkoch volieb druhého kola v zvláštnom volebnom okrsku v Bratislave.

V Lešti odovzdali voliči 347 platných hlasovacích lístkov, 295 z nich bolo pre Pavla, 52 pre Babiša.

V rámci zvláštnych volebných okrskov v zahraničí mohli voliť občania ČR, ktorí si vybavili volebný preukaz alebo požiadali o zápis do zvláštneho zoznamu voličov.

Podľa predbežných neoficiálnych výsledkov druhého kola českých prezidentských volieb získal po sčítaní vyše 90 percent volebných okrskov Pavel viac ako 57 percent hlasov, Babiš necelých 43 percent.