Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Generali darovala piatim slovenským nemocniciam špičkové UVD roboty

Foto: Generali

Poisťovňa Generali sa rozhodla darovať piatim slovenským nemocniciam inovatívne UVD roboty na vysokoúčinné dezinfikovanie priestorov.

Bratislava 23. júna (OTS) - Germicídne roboty sú pre nemocnice veľmi nápomocné nielen počas pandémie koronavírusu, ale aj pri každodennom zabezpečovaní vysokých hygienických štandardov potrebných v zdravotníckych zariadeniach.

Uplynulé týždne a mesiace potvrdili, aké je zdravie dôležité a nenahraditeľné, no zároveň poukázali aj na dôležitosť technického vybavenia slovenských nemocníc a potrebu zabezpečenia vysoko hygienického prostredia. Poisťovňa Generali našla vysokoúčinné a moderné riešenie na dezinfekciu priestorov nemocníc – špičkový UVD robot. Poisťovňa Generali sa ho rozhodla zakúpiť a darovať piatim najväčším slovenským nemocniciam, ktoré denne navštívi množstvo pacientov a kde sú vykonávané úkony vyžadujúce maximálnu čistotu priestorov.

„Ako spoločensky zodpovedná firma chceme byť tam, kde to situácia vyžaduje – stáť pri našich klientoch a byť ich celoživotným partnerom, ako aj solidárne pomáhať v spoločnosti a ohrozených komunitách. Aj preto sme sa rozhodli darovať piatim slovenským nemocniciam špičkové germicídne UVD roboty, ktoré sú veľmi užitočné nielen v období pandémie, ale aj v budúcnosti,“ vysvetľuje iniciatívu poisťovne Generali predseda predstavenstva a generálny riaditeľ Georg Engl.

Medzi obdarované nemocnice patria – Univerzitná nemocnica Bratislava – Nemocnica akad. L. Dérera v Bratislave, Národný ústav detských chorôb v Bratislave, Univerzitná nemocnica v Martine, Fakultná nemocnica s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici a Univerzitná nemocnica L. Pasteura v Košiciach.

„Ukázalo sa, že v boji s pandémiou je okrem obrovského úsilia lekárov a zdravotníkov rozhodujúce aj technické zabezpečenie nemocníc. Veľmi si preto cením, že sa poisťovňa Generali rozhodla venovať inovatívny UVD robot práve našej nemocnici, v ktorej sa lieči najviac pacientov s ochorením COVID-19 na Slovensku,“ hovorí Alexander Mayer, námestník pre zdravotnú starostlivosť Nemocnice akad. L. Dérera v Bratislave (UNB).

UVD robot dokáže veľmi rýchlo a efektívne vydezinfikovať aj väčšie priestory s vysokým rizikom infekcie, a to od všetkých druhov vysoko odolných a rezistentných baktérií a vírusov vrátane koronavírusu. Stačí ho nechať ožarovať miestnosť, ako aj celé jej zariadenie len po dobu 10 minút a výsledkom je priestor vydezinfikovaný na 99,99 %.

„Eliminácia patogénov v nemocničnom prostredí je dôležitá nielen v čase pandémie spôsobenej koronavírusom. Preto UVD robot plánujeme používať na pracoviskách, kde sú pacienti najviac ohrození nemocničnými infekciami – na chirurgických klinikách, Klinike anesteziológie a intenzívnej medicíny, ale aj pri záverečnej dekontaminácii operačných sál či v pacientskych izbách“ hovorí Adriana Kompaníková, vedúca lekárka Oddelenia nemocničnej hygieny Univerzitnej nemocnice v Martine.

Mobilné UVD roboty naviac v miestnostiach nezanechávajú žiadne šedé zóny. Ide o oblasti, ktoré v miestnosti prekrýva napríklad posteľ alebo stolička, kam statické UVC žiarenie nedosiahne a tieto zóny tak zostanú nevydezinfikované. V prípade UVD robotov však takáto situácia nehrozí, keďže dezinfikujú pod 360° uhlom a pohybujú sa po celej miestnosti.

UVD roboty vyrába a distribuuje od roku 2018 dánska firma UVD Robots ApS. UVD robot funguje na princípe UVC žiarenia, ktoré má germicídne účinky. Je výsledkom 4-ročného výskumu a spolupráce dánskeho zdravotníctva, univerzitnej nemocnice a špičkovej technologickej firmy „Dôvodom na vývoj UVD robota bolo vysoké percento pacientov, ktorí sa v nemocniciach nakazili nozokomiálnou infekciou. Ide o infekciu, ktorú pacient pred príchodom do nemocnice nemal a nakazil sa ňou práve počas návštevy nemocnice. Len v európskych krajinách zomrie na nozokomiálnu infekciu ročne približne 100 000 ľudí. Práve UVD robot dokáže takejto pridruženej nákaze predchádzať účinným vydezinfikovaním miestnosti na 99,99 %,“ vysvetľuje generálny riaditeľ spoločnosti UVD Robots ApS Per Juul Nielsen.

UVD dezinfekčné roboty dezinfikujú v zdravotníckych zariadeniach vo viac ako 60 krajinách sveta. Počas pandémie koronavírusu boli nevyhnutnou súčasťou pri zabezpečovaní hygienických štandardov aj v nemocniciach v Taliansku, Spojených štátoch amerických či čínskom Wu-chane.

Financie na zakúpenie UVD robotov sú čerpané z Mimoriadneho medzinárodného fondu, ktorý založila Skupina Generali na boj s vírusovým ochorením COVID-19 na medzinárodnej úrovni.