Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Generálna prokuratúra: Odsúdený D. Kováčik príde o funkciu prokurátora

Na snímke súčasný generálny prokurátor SR Maroš Žilinka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Generálny prokurátor Maroš Žilinka ho odvolá z dôvodu právoplatného rozsudku pre úmyselný trestný čin, ako vyplýva zo zákona.

Bratislava 24. mája (TASR) - Odsúdený bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik príde o funkciu prokurátora. Generálny prokurátor Maroš Žilinka ho odvolá z dôvodu právoplatného rozsudku pre úmyselný trestný čin, ako vyplýva zo zákona. TASR o tom informoval hovorca Generálnej prokuratúry (GP) SR Dalibor Skladan v súvislosti s utorkovým verdiktom Najvyššieho súdu (NS) SR, ktorý Kováčika odsúdil na osem rokov väzenia a peňažný trest 100.000 eur.

"Služobný pomer prokurátora zanikne odvolaním z funkcie prokurátora dňom, keď bolo prokurátorovi doručené rozhodnutie generálneho prokurátora o odvolaní z funkcie, ak v rozhodnutí o odvolaní z funkcie nie je uvedený neskorší deň. Rozhodnutie generálneho prokurátora o odvolaní z funkcie sa musí doručiť prokurátorovi do vlastných rúk," priblížila legislatívu GP SR.

Počas trestného stíhania mal Kováčik výkon funkcie prokurátora dočasne pozastavený.

Bývalý špeciálny prokurátor ide do väzenia na osem rokov. V utorok o tom rozhodol Najvyšší súd (NS) SR. Uznal ho za vinného, že zobral úplatok 50.000 eur za intervenciu v prípade prepustenia Ľubomíra Kudličku, považovaného za bosa skupiny takáčovcov, z väzby. Odsúdili ho aj za vynášanie informácií zo spisov.