Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Generálna prokurátúra podala vo veci Zbrojovky Vsetín dovolanie na NS

Na snímke budova, v ktorej sídli Generálna prokuratúra SR na Štúrovej ulici v Bratislave 15. júla 2020. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Prokuratúra sa vo svojej žalobe domáha určenia neplatnosti prevodu majetku štátu.

Bratislava 18. mája (TASR) - Generálna prokuratúra (GP) SR podala vo veci Zbrojovky Vsetín dovolanie na Najvyšší súd (NS) SR. Ide o jeden z najdlhších súdnych sporov, ktorý sa začal ešte v roku 1993. Prokuratúra sa vo svojej žalobe domáha určenia neplatnosti prevodu majetku štátu, ku ktorému došlo rozhodnutím Ministerstva strojárenstva a elektrotechniky ČR ešte 19. decembra 1990. TASR o tom v utorok informoval hovorca GP SR Dalibor Skladan.

Namietaný prevod majetku štátu sa týkal vkladu pozemkov na území Slovenska do majetku novozaloženej akciovej spoločnosti Zbrojovka Vsetín. Tento prevod sa uskutočnil bez akejkoľvek koordinácie s príslušnými slovenskými orgánmi a v čase, keď už bola prijatá nová ústavná úprava, v zmysle ktorej by sa dotknuté pozemky stali od roku 1991 majetkom Slovenskej republiky,“ spresnil Skladan. Doplnil, že uvedeným prevodom SR prišla o pozemkový majetok, ktorý Zbrojovka Vsetín v roku 1994 v rámci ponuky mimosúdneho vyrovnania vyčíslila na sumu jednej miliardy českých korún.