Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Generálna prokuratúra reagovala na vyjadrenie šéfa polície

Na snímke prezident Policajného zboru Štefan Hamran počas tlačovej konferencie Prezídia Policajného zboru na tému: Krajina krivých zrkadiel v Bratislave 8. septembra 2022. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Policajný prezident uviedol, že očakáva od M. Žilinku, že sa vloží do prípadu obvinených štyroch vyšetrovateľov NAKA a umožní ho ukončiť, keďže je politicky zneužívaný.

Bratislava 8. augusta (TASR) - Generálna prokuratúra (GP) SR žiada prezidenta Policajného zboru Štefana Hamrana, aby nezneužíval svoje postavenie a v neskončených trestných veciach neprípustným spôsobom nevytváral nátlak na činnosť príslušných orgánov činných v trestnom konaní (OČTK) a prostredníctvom svojich jednostranných vyhlásení nemanipuloval verejnú mienku. Reagovala tak na štvrtkové výroky šéfa polície. Stanovisko TASR poskytol hovorca GP SR Dalibor Skladan. Ako dodal, policajný prezident nie je orgánom činným v trestnom konaní.

Policajný prezident vo štvrtok uviedol, že očakáva od generálneho prokurátora Maroša Žilinku, že sa vloží do prípadu obvinených štyroch vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) a umožní ho ukončiť, keďže je politicky zneužívaný. Naznačil podozrivé kroky vyšetrovateľov inšpekcie aj niektorých prokurátorov. Upozornil, že v spise Úradu inšpekčnej služby chýba kľúčový dôkaz, kompletné zvukové nahrávky, čo je povinné zo zákona.

Štvoricu vyšetrovateľov zadržali vyšetrovatelia Úradu inšpekčnej služby v septembri 2021. Obvinili ich zo zneužitia právomoci verejného činiteľa a zločinu marenia spravodlivosti. Dvoch z nich aj v trestnej veci ovplyvňovania pravdivosti výpovedí svedkov. Krajský súd v Bratislave ich 1. októbra 2021 prepustil z väzby na slobodu a skonštatoval, že ich trestné stíhanie je neopodstatnené.