Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Slovensko

Generálna prokuratúra začala trestné stíhanie pre vojnové trestné činy

Na archívnej snímke z 3. marca 2022 hasiči zasahujú pri likvidácii požiaru v poškodenom centre mesta po ruskom nálete na ukrajinský Černigov. Foto: TASR/AP

Slovenská prokuratúra koná v úzkej súčinnosti s Generálnou prokuratúrou Ukrajiny a Eurojustom, ktorý koordinuje zber informácií a postup trestných stíhaní v jednotlivých krajinách, vyhlásil Žilinka.

Bratislava 9. marca (TASR) - Prokurátorka Generálnej prokuratúry (GP) SR začala v utorok (8. 3.) trestné stíhanie pre vojnové trestné činy v súvislosti s vojenskou agresiou ozbrojených síl Ruskej federácie na Ukrajine. Účelom trestného konania je zadokumentovanie dôkazov o vojnových zločinoch a to predovšetkým od utečencov, ktorí mohli byť ich priamymi svedkami a obeťami. TASR o tom informovala hovorkyňa GP SR Jana Tökölyová.

"Slovenská prokuratúra koná v úzkej súčinnosti s Generálnou prokuratúrou Ukrajiny a Eurojustom (Agentúra EÚ pre justičnú spoluprácu v trestných veciach, pozn. TASR), ktorý koordinuje zber informácií a postup trestných stíhaní v jednotlivých krajinách," vyhlásil generálny prokurátor SR Maroš Žilinka. Stíhanie sa týka obzvlášť závažného zločinu neľudskosti, obzvlášť závažného zločinu používania zakázaného bojového prostriedku a nedovoleného vedenia boja a obzvlášť závažného zločinu vojnového bezprávia.

Hovorkyňa GP SR priblížila, že vydanie uznesenia o začatí trestného stíhania je výsledkom intenzívnej komunikácie s prezidentom Eurojustu, vedenej bezprostredne od vypuknutia vojnového konfliktu na Ukrajine. "SR sa tak popri Litve, Poľsku, Estónsku a Nemecku stala ďalšou krajinou EÚ, ktorá pristúpila k trestnému stíhaniu trestných činov proti ľudskosti a vojnových trestných činov, ktoré mali byť spáchané v súvislosti s vojenskou agresiou ozbrojených síl Ruskej federácie na Ukrajine," dodala Tökölyová.