Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Generálny prokurátor by mal podľa Šeligu preveriť sledovanie novinárky

Na archívnej snímke podpredseda NR SR Juraj Šeliga. Foto: TASR - Jakub Kotian

Podpredseda Národnej rady zdôraznil, že politici nemajú právo zasahovať do súkromia novinárov.

Bratislava 14. januára (TASR) - Podpredseda Národnej rady (NR) SR Juraj Šeliga (Za ľudí) čaká, že šéf Generálnej prokuratúry (GP) SR Maroš Žilinka preverí informácie o sledovaní novinárky. Uviedol to na štvrtkovej tlačovej konferencii. Hovorí o zastrašovaní novinárov a vytváraní falošného obrazu aj o orgánoch činných v trestnom konaní zo strany opozície. Predseda Smeru-SD Robert Fico odmieta, že by mal vedieť niečo o sledovaní novinárky. Ide podľa neho o mediálnu manipuláciu.

Ak sa prípadom sledovania novinárky nezačne zaoberať generálny prokurátor, Šeliga podá podnet. Tvrdí, že Smer-SD chce diskreditovať novinárov aj preto, lebo sa začína báť prípadnej výpovede Mariana K. Rovnako sa podľa neho snaží strana vykresliť orgány činné v trestnom konaní a súdy ako tie, ktoré konajú na politickú objednávku. "Je otázka, či nepoužíva nezákonne prostriedky. To je na vyšetrenie," poznamenal v súvislosti s možným sledovaním novinárky. Zdôraznil, že politici nemajú právo zasahovať do súkromia novinárov. Za otázne považuje aj to, či nesledujú rovnako sudkyňu.



Fico deklaroval, že netuší, či je sledovaná novinárka. Hovorí o mediálnej manipulácii a namieta spôsob a súvislosť, v akej zverejnil jeho komentár denník, v ktorom novinárka pracuje. Fico v ňom poukazoval na blízke osobné vzťahy medzi novinármi a sudcami. Tvrdí, že to má vplyv na obsah mediálnych správ aj rozhodnutia orgánov činných v trestnom konaní a súdov. Argumentuje, že podobné vzťahy medzi politikom a podnikateľom, ktorý sa dostane do problémov s právom, automaticky vedú takéto médiá k obviňovaniu politika zo spolupáchateľstva.

Hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru (PZ) v Prešove Jana Ligdayová pre TASR uviedla, že príslušník obvodného oddelenia PZ Vysoké Tatry vedie trestné stíhanie vo veci prečinu nebezpečného sledovania. "V predmetnej veci sa v súčasnosti vykonávajú procesné úkony a analyzujú sa získané dáta využiteľné pre proces vyšetrovania s cieľom objasnenia predmetného skutku. Aby nedošlo k zmareniu vyšetrovania, viac informácií momentálne nie je možné zverejniť," doplnila.