Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Gešper: Hviezdoslav je veľký matičný vzor, hodný napodobnenia

Na archívnej snímke predseda Matice slovenskej Marián Gešper. Foto: TASR - Martin Baumann

P. O. Hviezdoslav a MS sú podľa Gešpera dva fenomény slovenskej kultúry a duchovna, ktoré k sebe neodmysliteľne patria.

Martin 29. októbra (TASR) – Matica slovenská (MS) si pripomína sto rokov od úmrtia Pavla Országha Hviezdoslava aj v Národnom kalendári 2021. Podľa predsedu MS Mariána Gešpera vzdali publikáciou hold národnému básnickému, ale aj matičnému bardovi.

Silu Hviezdoslavovho národného odkazu bolo podľa neho cítiť v MS dlho po jeho smrti v roku 1921. "Práve MS od roku 1922 systematicky zbierala a vytvorila veľký archívny fond Hviezdoslavovho života a diela, ktorý až do roku 2000 uchovávala. V súčasnosti sa tento fond nachádza v oddelenej Slovenskej národnej knižnici v tretej historickej budove MS v Martine," pripomenul Gešper.

Zdôraznil, že napriek tomu nemožno Hviezdoslava ako výnimočného básnika a národného buditeľa nikdy oddeliť od MS. "Veď jeho veľká literárna osobnosť sa vyvinula pod tútorstvom najznámejších matičných osobností. A rovnako sa jeho národná životná púť skončila na čele najstaršej kultúrnej a vedeckej ustanovizne slovenského národa, za ktorú sám toľko obetoval," skonštatoval predseda MS.

P. O. Hviezdoslav a MS sú podľa neho dva fenomény slovenskej kultúry a duchovna, ktoré k sebe neodmysliteľne patria. "Jeho neobyčajný literárny talent si všimol podpredseda MS Viliam Pauliny-Tóth a jeho národné presvedčenie utvrdil člen Výboru MS Žigmund Melfelber. Symbolické je, že z vďaky podpredsedovi MS sa pod jeho básnický nekrológ prvý raz podpísal ako Hviezdoslav. Zaiste mu vtedy ani nenapadlo, že sám sa v roku 1919 stane čestným predsedom MS," uviedol Gešper.

Podotkol, že Hviezdoslava považuje za veľký matičný vzor, hodný napodobnenia. "Zo skromného advokátskeho koncipienta sa stal horlivý matičiar, ktorý skutočne tvrdo bránil MS pred šovinistami. Matičnú myšlienku živil v slovenskom ľude aj po násilnom zatvorení spolku uhorským režimom v roku 1875. Bol jedným z protagonistov opätovného obnovenia činnosti MS v roku 1919. Je priam symbolické, že na jej takzvanom oživotvorujúcom zhromaždení na námestí v Turčianskom Svätom Martine vystúpil so špeciálnou básňou K znovuotvoreniu MS. Tento výnimočný moment je zachytený na dobovej fotografii z Archívu MS," uzavrel predseda MS.