Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Globsec: Cenu získali V. Havel a J. Allen

V piatok 12. januára 1990 navštívil prezident ČSSR Václav Havel hl. mesto SSR Bratislavu. V. Havel pri prejave na zhromaždení občanov Bratislavy na námestí SNP, archívne foto. Foto: TASR

Za Václava Havla ju prevzal Michael Žantovský, riaditeľ Knižnice Václava Havla.

Bratislava 15. júna (TASR) - Českú a slovenskú transatlantickú cenu slobody udeľovanú za mimoriadne zásluhy pre rozvoj demokracie a podporu ľudských práv v utorok získali bývalý prezident ČR Václav Havel (in memoriam) a prezident Brookingsovho inštitútu generál John Allen.

Cenu odovzdali v utorok večer v priestoroch Zimnej jazdiarne Bratislavského hradu. Za Václava Havla ju prevzal Michael Žantovský, riaditeľ Knižnice Václava Havla.

Václav Havel bol prezidentom Československa v rokoch od decembra 1989 do júla 1992. Vo februári 1993 bol zvolený za prezidenta Českej republiky a vo funkcii pôsobil do februára 2003. Zomrel 18. decembra 2011. Tento český spisovateľ a dramatik bol jedným zo zakladateľov Charty 77.

John R. Allen je bývalý generál Zboru Námornej pechoty Spojených štátov (US Marine Corps) a bývalý veliteľ Medzinárodných síl na podporu bezpečnosti v Afganistane (ISAF). V súčasnosti pôsobí ako prezident výskumného inštitútu Brookings Institution, ktorý združuje viac ako 300 expertov venujúcich sa rôznym témam vrátane zahraničnej politiky a hospodárskeho rozvoja.

Cenu každoročne spoločne udeľuje organizácia Globsec a česká euroatlantická rada Jagello 2000.

V roku 2020 ju rámci konferencie GLOBSEC získali bývalý minister zahraničných vecí ČR Karel Schwarzenberg a líderka bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská.

Ďalšími laureátmi z predchádzajúcich rokov sú napríklad bývalý český minister obrany Alexander Vondra, niekdajší generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen, exministerka zahraničných vecí USA Madeleine Albrightová, britský historik Timothy Garton Ash či slovenský exprezident Andrej Kiska.

Toto ocenenie získal v roku 2013 aj americký generál David Petraeus, ktorý pôsobil ako veliteľ ISAF pred Allenom (2010-2011).

Česká a Slovenská transatlantická cena je iniciatíva, ktorej cieľom je odmeňovanie osobností, ktoré významne prispeli k slobode a demokracii v strednej Európe, posilneniu transatlantických vzťahov a začleneniu stredoeurópskych krajín do euroatlantických štruktúr, píše na svojej oficiálnej webovej stránke Jagello 2000.

Cena sa udeľuje dvakrát ročne - na bratislavskej konferencii GLOBSEC a na Dňoch NATO v Ostrave a Dňoch vzdušných síl Armády ČR.