Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

GLOBSEC: Nemecko je pre SR najdôležitejším strategickým partnerom

Nemecká kancelárka Angela Merkelová, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Nemecko za najdôležitejšieho strategického partnera označilo 64 percent respondentov v SR a 54 percent v regióne strednej a východnej Európy.

Bratislava 3. júna (TASR) - Nemecko je pre Slovensko najdôveryhodnejší zahraničný partner a podpora členstva SR v NATO sa od roku 2018 zvýšila o 13 percent. Vyplýva to z výsledkov prieskumu GLOBSEC Trends 2021, výsledky ktorého zverejnila organizácia GLOBSEC vo štvrtok na tlačovej konferencii.

Prieskum sa uskutočnil v marci 2021 v desiatich krajinách strednej a východnej Európy (Rakúsko, Slovensko, Česká republika, Estónsko, Maďarsko, Litva, Lotyšsko, Poľsko, Bulharsko a Rumunsko).

Analytik organizácie Daniel Milo poukázal na rozdiely medzi jednotlivými krajinami z prieskumu v súvislosti s vnímaním strategických partnerov.

"Nemecko je pre Slovensko stále výrazne najdôveryhodnejší strategický partner," povedal Milo a pripomenul členstvo v EÚ a previazanosť SR s Nemeckom v oblasti hospodárstva. Nemecko za najdôležitejšieho strategického partnera označilo 64 percent respondentov v SR a 54 percent v regióne strednej a východnej Európy.

Milo poukázal aj na vnímanie NATO. "Od roku 2018 podpora NATO na SR narástla o 13 percent a miera tých, ktorí by v prípadnom referende hlasovali za vystúpenie z NATO, zase klesá," povedal.

Amerického prezidenta Joea Bidena v regióne strednej a východnej Európy pozitívne vníma 53 percent opýtaných, vyplýva z prieskumu. Ruský prezident Vladimir Putin má v tejto oblasti 35-percentnú podporu.

Na snímke vľavo viceprezidentka USA Kamala Harrisová počúva, ako americký prezident Joe Biden (vpravo).
Foto: TASR/AP


Na Slovensku Bidena pozitívne vníma 55 percent respondentov a Putina 56 percent. To je podľa Mila "zásadné zistenie" v porovnaní s "negatívnymi náladami" voči bývalému americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi. Pripomenul, že Trumpa v roku 2018 pozitívne vnímalo len 16 percent.

Nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú v tomto regióne pozitívne vníma 62 percent respondentov, na Slovensku je to 56 percent. V prípade francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona to je 54 percent v regióne a 68 percent v SR.

Francúzsko ako strategického partnera podľa Dominiky Hajdu, analytičky GLOBSEC-u, vníma 23 percent obyvateľov SR.

Na archívnej snímke Emmanuel Macron.
Foto: TASR/AP


Celkom 50 percent respondentov si myslí, že ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj nemal byť po návrate do Ruska poslaný do väzenia. Naopak, 26 percent tento krok Ruska schvaľuje.

Na SR približne každý piaty (19 percent) súhlasí s tým, že čínsky režim by mohol byť inšpiráciou. Celkovo s tým v regióne súhlasí približne 11 percent respondentov, pripomenula Hajdu.

Celkom 65 percent ľudí na Slovensku si myslí, že ľudské práva v Číne sú systematicky porušované, uvádza sa v prieskume. Čínu však za hrozbu považuje len 23 percent respondentov.

"Každý ôsmy Stredoeurópan si myslí, že demokracia ako systém založený na rovnosti, ľudských právach, slobodách a rovnosti je pre ich krajinu dobrý," povedala výskumná pracovníčka v GLOBSEC-u Katarína Klingová. Upozornila však na rozdiel vo vnímaní pojmov demokracia a liberálna demokracia.

Nedôvera v médiá v siedmich z desiatich krajín vzrástla z 50 percent v marci 2020 na 58 percent v marci 2021. Na Slovensku sa táto nedôvera v porovnaní s marcom 2020 zvýšila o desať percent a v marci 2021 dosiahla 60 percent.

Väčšiu reguláciu sociálnych sietí by si želala viac ako polovica ľudí v siedmich z desiatich krajín prieskumu. V SR si prísnejšiu reguláciu v tejto oblasti želá 71 respondentov.