Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

GLOBSEC otvoril otázku dokončenia zjednocovania Európy

Prezident Slovenskej atlanickej komisie (SAC) Rastislav Káčer (vpravo) a premiér Robert Fico Foto: TASR/Vladimír Benko

Dokiaľ Balkán nie je integrovaný plne do Európy a transatlantických štruktúr, tak tento biznis nie je skončený," konštatoval pri hodnotení trojdňovej konferencie Rastislav Káčer.

Bratislava 14. apríla (TASR) - Medzinárodné bezpečnostné fórum GLOBSEC otvorilo pre májový summit NATO v Chicagu okrem iného aj otázku ďalšej integrácie balkánskych krajín do medzinárodných štruktúr. "Je to otázka dokončenia procesu zjednocovania Európy slobodnej a prosperujúcej. Mali sme tu mnohých vysokých predstaviteľov balkánskych krajín, ktorí práve z GLOBSECu počujú silný odkaz, ktorý nakoniec povedal aj náš premiér (Robert Fico), že dokiaľ Balkán nie je integrovaný plne do Európy a transatlantických štruktúr, tak tento biznis nie je skončený," konštatoval pri hodnotení trojdňovej konferencie Rastislav Káčer, prezident Slovenskej atlantickej komisie (SAC), ktorá prestížne podujatie v Bratislave zorganizovala.

Dôležité je podľa neho aj to, že zaznela podpora pre väčšiu regionálnu spoluprácu v oblasti obrany. Táto téma sa počas konferencie najčastejšie skloňovala v súvislosti so znižujúcimi sa výdavkami jednotlivých krajín na svoju obranu. Aj preto veľký priestor na fóre dostali v tomto roku predstavitelia popredných svetových ekonomických inštitúcií.

"Keď nám popraskajú základy nášho systému, tak všetky ostatné bezpečnostné otázky sú len podružné. Aj na tejto konferencii zaznieva veľmi silný odkaz, že Európa musí byť zodpovedná a schopná vyriešiť si otázky ekonomickej stability európskych inštitúcií, inak sa nám celý systém zrúti a bezpečnostné výzvy, ktoré riešime, budú irelevantné," podčiarkol Káčer. Bežní ľudia by podľa neho nemali napriek ťažkej ekonomickej situácii podceňovať význam ozbrojených síl aj preto, že bezpečnostné hrozby budú existovať stále.

GLOBSEC podľa šéfa SAC dokázal spojiť aj slovenskú koalíciu a opozíciu. Pozvanie vystúpiť medzi významnými politikmi a expertmi prijali v týchto dňoch premiér Robert Fico (Smer-SD) aj exminister diplomacie Mikuláš Dzurinda (SDKÚ-DS). "Je to vynikajúca ukážka toho, ako koalícia a opozícia má fungovať spoločne, a toho, že v oblasti zahraničnej politiky sa treba uchádzať o maximálny konsenzus a diskutovať o témach, a nie osobne sa konfrontovať. Myslím si, že táto konferencia, hádam prvýkrát v histórii, ukázala, ako veľmi kultivovane v oblasti zahraničnej politiky a bezpečnosti dokážeme mať spolu opozíciu aj koalíciu," vyzdvihol Káčer.

Zastúpenie na fóre mali aj predstavitelia opozičných hnutí zo zahraničia. Ako vysvetlil Káčer, jedným z dôvodov bola snaha analyzovať spontánny nárast občianskych hnutí, ktoré dokázali napríklad aj prostredníctvom komunikácie cez sociálne siete organizovať zvrhnutie stabilných autokratických režimov. "Otázka je, čo z nich potom vzniká. Či tieto prodemokratické hnutia sú stabilné, či nebudú viesť v dlhodobejšej perspektíve k inému možno tvrdšiemu režimu... Máme povinnosť podchytiť tieto demokratizačné hnutia v tom, aby sme pomohli týmto demokratickým silám," vysvetlil prezident SAC.

Pozvanie na siedmy ročník GLOBSEC prijali významní hostia z viac ako 47 krajín, medzi nimi aj traja prezidenti, dvaja premiéri a viac ako 20 súčasných alebo bývalých ministrov a štátnych tajomníkov. Spoločnosť im podľa údajov organizátora malo robiť vyše 250 expertov a analytikov z rôznych oblastí a stovka novinárov z viac ako 20 krajín.