Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Primárnym zdrojom informácií v parlamentných voľbách bola televízia

Ilustračné foto. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Mnohé diskusné a multimediálne formáty, ako aj analytický postoj viacerých on-line médií prispeli k faktu, že občania mali v parlamentných voľbách dostatok kvalitných a rôznorodých informácií.

Bratislava 24. marca (TASR) – V predvolebnej kampani zohrala zásadnú úlohu sociálna sieť Facebook. Primárnym zdrojom informácií však v tohtoročných parlamentných voľbách ostala televízia. Uviedli to analytici z Memo 98 a Globsec Policy Institute v spoločnej správe Slovenské voľby 2020 v informačnom priestore.

Sociálna sieť podľa analytikov prvýkrát výraznejšie ovplyvnila spôsob informovania počas predvolebnej kampane. Analytici však poznamenali, že trikrát menej ľudí čerpá politické informácie z webov a šesťkrát menej ľudí zo sociálnych médií.

Facebook pravdepodobne výrazne prispel aj k zmene volebnej dynamiky, hovoria analytici. Dodávajú, že na druhej strane však nebol schopný zabezpečiť zavedenie jednotných pravidiel, aby tak zvýšil transparentnosť politickej reklamy.

Významnú úlohu v predvolebnej kampani podľa analytikov zohrali stránky, ktoré aj bez oficiálnej príslušnosti presadzovali záujmy určitých politických strán. "Vytvárali tak prepracovanú sieť podporovateľov a šíriteľov, ktorí systematicky a opakovane zdieľali obsah priaznivý pre tieto strany," vysvetľuje senior analytička organizácie Globsec Policy Institute Katarína Klingová.

Rastislav Kužel z organizácie Memo 98 si myslí, že RTVS si nesplnila svoju verejnoprávnu funkciu. Zákonnú požiadavku nestrannosti podľa neho kompromitovala podporou strán vládnej koalície.

„Našťastie, niektoré súkromné médiá dlhodobo prinášajú informácie, ktoré sú dôležité pre demokratický charakter krajiny, napríklad systematické upozorňovanie na hrozbu fašizmu. Zároveň svojím výrazným kritickým nastavením tlačia verejné orgány k väčšej zodpovednosti,“ doplňuje Ivan Godársky z Memo 98.

Analytici konštatujú, že mnohé diskusné a multimediálne formáty, ako aj analytický postoj viacerých on-line médií prispeli k faktu, že občania mali v parlamentných voľbách dostatok kvalitných a rôznorodých informácií.