Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Globsec spustil e-learning o hybridných hrozbách pre verejnú správu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Kurz v 12 lekciách približuje, čo sú hybridné hrozby a aká je ich história, prečo je Slovenská republika zraniteľná, vysvetľuje ich v kontexte hybridnej bezpečnosti či extrémizmu.

Bratislava 27. novembra (TASR) - Mimovládna organizácia Globsec spustila prvý e-learning o hybridných hrozbách pre pracovníkov verejnej správy. Cieľom je zvýšiť povedomie o problematike a zvýšiť pripravenosť verejnej správy v praxi. Projekt v stredu predstavil analytik Globsecu Daniel Milo a náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl (OS) SR generál Daniel Zmeko.

Ako pripomenul Milo, bezpečnostná situácia sa zmenila vo svete i na Slovensku. "Čím ďalej sa využívajú nevojenské spôsoby dosahovania cieľov," vysvetľuje. Upozornil tiež na nízke povedomie o hybridných hrozbách medzi pracovníkmi verejnej správy.

V tohtoročnom prieskume Globsec zistil, že až 58 percent opýtaných pracovníkov verejnej správy si myslí, že Slovensko nie je pripravené čeliť hybridným hrozbám a 47 percent účastníkov nevie, ako by v prípade rozsiahlych bezpečnostných incidentov mali postupovať.

Zmeko iniciatívu víta, pre OS je podľa neho táto oblasť aktuálna z viacerých dôvodov. "OS môžu byť cieľom hybridných hrozieb a zároveň sú nástrojom ako čeliť hybridným hrozbám," hovorí. Pripomenul, že na Slovensku už bolo zriadené Veliteľstvo Síl pre špeciálne operácie. Centrum pre hybridné hrozby zároveň funguje pod hlavičkou Európskej únie aj v Helsinkách.

Kurz v 12 lekciách približuje, čo sú hybridné hrozby a aká je ich história, prečo je Slovenská republika zraniteľná, vysvetľuje ich v kontexte hybridnej bezpečnosti či extrémizmu. Lektormi sú odborníci z verejnej správy i mimovládneho sektora, napríklad štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR František Ružička, generál Daniel Zmeko, Ján Doboš z Národného bezpečnostného úradu či Katarína Klingová z Globsecu. Program je dostupný na pozvánky na stránke www.hybridne.sk, oslovení budú aj členovia Policajného zboru SR a Ozbrojené sily SR.

Projekt je financovaný z Európskeho sociálneho fondu v rámci Operačného programu Efektívna verejná správa.