Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

M. Glváč: Socha M. R. Štefánika sa vráti späť do Bratislavy

Na snímke minister obrany SR Martin Glváč Foto: TASR/Pavel Neubauer

Verejnosť si bude môcť pôvodnú časť sochy generála Štefánika pozrieť v priestoroch Primaciálneho paláca v Bratislave od utorka 6. mája do piatka 16. mája.

Bratislava 3. mája (TASR) - Generál Milan Rastislav Štefánik sa vracia do Bratislavy. Po 60-tich rokoch sa bude môcť verejnosť pozrieť do jeho tváre, ktorú v roku 1938 vytvoril český sochár Bohumil Kafka. Pôvodná bronzová socha bola v čase komunizmu odstránená spred bratislavskej Reduty a zachovalo sa iba torzo jej tváre, ktoré bolo roky ukryté v depozitári Slovenskej národnej galérie vo Zvolene.

Na základe variantov pôvodnej sochy bola vytvorená jej kópia, ktorá je v súčasnosti dominantou námestia pred novou budovou SND. "Existencia tvárovej časti sochy M. R. Štefánika bola pre mňa prekvapením. Akonáhle sme sa dozvedeli, že je možné vystaviť ju pre verejnosť, urobili sme pre to maximum. Velikán slovenskej histórie, akým bol generál Štefánik si našu pozornosť rozhodne zaslúži," uviedol minister obrany SR Martin Glváč.

Verejnosť si bude môcť pôvodnú časť sochy generála Štefánika pozrieť v priestoroch Primaciálneho paláca v Bratislave od utorka 6. mája do piatka 16. mája. Bude súčasťou výstavy, ktorú rezort obrany pripravil pri príležitosti 95. výročia tragického úmrtia M. R. Štefánika a 100. výročia začiatku 1. svetovej vojny. Expozícia s názvom "60 rokov skrývaná tvár Štefánika opäť v Bratislave" je venovaná jeho životu, kariére vojaka, ale aj jeho tragickému koncu.

Socha stála v Bratislave v rokoch 1938 – 1954

Štefánikova socha stála na dnešnom Námestí Ľudovíta Štúra v Bratislave v rokoch 1938 – 1954. Reprezentanti totalitnej moci sa ju rozhodli zlikvidovať. Pri prvom pokuse o jej odstránenie z piedestálu bola strhnutá len hlava. Až na druhý raz strhli zvyšok sochy, nekultúrnym spôsobom ju rozbili a materiál použili na odliate inej sochy. Doteraz nie je zrejmé, ako sa tvárová časť sochy dostala do Čiech, ale v roku 1969 bola privezená pracovníkmi ČSAD späť do Bratislavy ako prevod z Národnej galérie v Prahe.

V normalizačných rokoch fragment v SNG nezaevidovali, až pri štúdiu menších sôch generála Štefánika v roku 2012 sa v archíve SNG našli dokumenty o pôvode fragmentu. Ministerstvo obrany SR ho v spolupráci s Hlavným mestom SR Bratislavou, Nadáciou M. R. Štefánika a Slovenskou národnou galériou prvýkrát po 60-tich rokoch odprezentuje na verejnosti. Zaujímavosťou je, že bronzový odliatok je 92 cm vysoký a váži 80 kg.

Informácie poskytla Martina Balleková, hovorkyňa MO SR.