Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Glváč: Zákon o tajných službách nemožno prijať ako poslanecký návrh

Minister obrany Martin Glváč. Foto: TASR

Rezort obrany už krátko po výmene vlády avizoval nový zákon o tajných službách. Prvé verzie by mohlo ministerstvo poznať v septembri.

Bratislava 16. júna (TASR) - Zákon, ktorý upravuje prácu spravodajských služieb, sa nedá prijať len na základe návrhu poslanca Národnej rady SR. Uviedol to minister obrany Martin Glváč (Smer-SD) na margo zámeru poslanca NR SR za SDKÚ-DS Martina Fedora predložiť novelu takéhoto zákona do parlamentu.

Bývalý šéf silového rezortu Fedor by chcel posilniť kompetencie parlamentného brannobezpečnostného výboru a nastaviť parametre zákona tak, aby sa zamedzilo prípadnému neoprávnenému odpočúvaniu prostredníctvom informačno-technických prostriedkov (ITP).

"Taký zákon sa nedá prijímať poslaneckou iniciatívou. To musí byť zákon, ktorý riešia legislatívne odbory jednotlivých ministerstiev, dokonca prierezový zákon, ktorý ani sama tajná služba nemôže predložiť. Musí ho predložiť buď ministerstvo obrany alebo vnútra," poukázal Glváč.

Rezort obrany už krátko po výmene vlády avizoval zámer pripraviť nový zákon o tajných službách. Prvé verzie navrhovaných zmien by mohlo ministerstvo poznať už v septembri. Jedna z úprav by sa však mala týkať aj posilnenia kontroly zo strany poslancov brannobezpečnostného výboru.

Presné nastavenie kontroly zatiaľ Glváč nevedel špecifikovať, nevie si však v súčasnosti predstaviť, kto iný by za ňu mohol zodpovedať ako poslanci, ktorí majú mandát od voličov.

"Každý dobrý nápad prijmeme, ale je smiešne, keď osem rokov za ich vlád sa nedokázal prijať takýto zákon, a teraz ako opozičný poslanec si myslí, že objavil Ameriku a príde s tými nápadmi, ktoré sme už deklarovali my," poznamenal Glváč na margo vyhlásenia poslanca SDKÚ-DS.

Zmena, ktorú chce presadzovať Fedor, okrem iného predpokladá, že by brannobezpečnostný výbor vytvoril pracovnú skupinu z dvoch členov - po jednom za koalíciu a opozíciu. Tí by vykonávali priebežnú, náhodnú, ale najmä hĺbkovú kontrolu vykonaných odpočúvaní.

"Táto pracovná skupina by mala prístup ku všetkým dokumentom týkajúcim sa nasadzovania odpočúvaní," predstavil svoj návrh tento týždeň Fedor.

Navyše chce presadiť, aby všetky štátne orgány, ktoré môžu používať ITP, museli do pol roka od skončenia ich používania informovať občana o tom, že mu vstúpili do súkromia. "Občanovi to umožní, aby sa mohol obrátiť na súd a nechať ho preskúmať oprávnenosť nasadenia odpočúvaní," povedal.