Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Gombaseckú jaskyňu po zimnej prestávke opäť sprístupnili verejnosti

Gombasecká jaskyňa, foto z archívu. Foto: TASR

Gombasecká jaskyňa sa nachádza na úpätí Silickej planiny a je súčasťou svetového prírodného dedičstva UNESCO.

Slavec 1. apríla (TASR) – Gombasecká jaskyňa v okrese Rožňava je po zimnej prestávke od piatku opäť prístupná pre širokú verejnosť. Na návštevníkov čaká i nový vstupný areál, ktorý zástupcovia Správy slovenských jaskýň (SSJ) Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR koncom marca slávnostne otvorili pri príležitosti 70. výročia objavenia jaskyne. TASR o tom informovala manažérka pre komunikáciu ŠOP SR Kristína Bocková.

"V roku 2021 sme dobudovali a do prevádzky uviedli nový prevádzkový objekt vo vstupnom areáli pred jaskyňou. Slávnostné otvorenie vstupného areálu sme sa preto rozhodli spojiť s významným výročím objavenia jaskyne," uviedol riaditeľ SSJ Ján Zuskin s tým, že podujatie posúvali pre rôzne pandemické opatrenia.

Gombasecká jaskyňa sa nachádza na úpätí Silickej planiny a je súčasťou svetového prírodného dedičstva UNESCO. Patrí medzi ľahko dostupné no zároveň bohato vyzdobené sprístupnené jaskyne Slovenska. Gombasecká jaskyňa, typická najmä pre dlhé sintrové brká, bola objavená v roku 1951 skupinou dobrovoľných rožňavských jaskyniarov.

"Od októbra 1951 jaskyniari postupne prehlbovali riečisko potoka vytekajúceho z vyvieračky a znižovali výšku jeho hladiny. Prenikali čoraz hlbšie do podzemia a v dňoch 18. až 21. novembra 1951 objavili hlavné priestory jaskyne. Sprístupňovacie práce začali v roku 1953, jaskyňa bola pre verejnosť slávnostne otvorená 15. mája 1955," dodal historik SSJ Miroslav Kudla.