Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Goncalvesová: Zmena podmienok predpisovania liekov poškodí obe strany

Eva Goncalvesová, foto z archívu. Foto: TASR Jakub Kotian

Ako uviedla, pacient si bude musieť "strážiť", aby mal všetky lieky, všetkých špecialistov bude musieť kontaktovať a vyzdvihnúť si recepty na rôznych miestach a v rôznych termínoch.

Bratislava 11. januára (TASR) – Novela upravujúca podmienky predpisovania liekov poškodí pacienta, špecialistov aj všeobecných lekárov. Upozorňuje na to prezidentka Slovenskej kardiologickej spoločnosti (SKS) Eva Goncalvesová. Zmena podľa nej v praxi prinesie množstvo problémov, preto vyzýva Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR, aby pozastavilo jej účinnosť a umožnilo dotknutým stranám komunikovať o spoločnom riešení, ktorého výsledkom bude spokojný a dobre liečený pacient.

Podľa novej legislatívy má liek či zdravotnícku pomôcku predpisovať vždy indikujúci lekár, teda špecialista, a nebude možné aby ich na odporúčanie predpísal všeobecný lekár. Zároveň nemocnica má pri prepustení pacienta zabezpečiť preskripciu liekov alebo pomôcok na 30 dní.

Goncalvesová upozorňuje, že vo väčšine nemocníc opatrenia nebude možné vykonať. "Z nemocnice odchádza pacient s odporučením celkovej liečby presahujúcej rámec okolností, ktorá sa v nemocnici riešila. V odporúčaniach pri prepustení je liečba pochádzajúca z viacerých špecializácii s rôznymi preskripčnými obmedzeniami. Dostáva liečbu na tri dni – pokračovanie má zabezpečiť ambulantný sektor," priblížila. Dodala, že na väčšine oddelení nepracujú špecialisti a prepúšťacie správy píšu lekári bez špecializácie. Podotkla tiež, že ak je zmena liečby indikovaná v nemocnici, pacient sa po uplynutí 30 dní nemá kam obrátiť.

Poukázala tiež na prípady starších pacientov s viacerými ochoreniami, ktorí navštevujú viacerých špecialistov. Ako uviedla, pacient si bude musieť "strážiť", aby mal všetky lieky, všetkých špecialistov bude musieť kontaktovať a vyzdvihnúť si recepty na rôznych miestach a v rôznych termínoch. "Neskôr sa to odrazí v mortalite a zvýšenom počte hospitalizácií," skonštatovala.

Goncalvesová pripomenula aj neprehľadnosť modulu e-zdravie v prípade, že chce špecialista skontrolovať preskripciu ostatných odborníkov. "Mnohí starší kolegovia špecialisti, ktorí nemajú modul e-zdravie inštalovaný, odídu do dôchodku," doplnila s tým, že sa nechcú "trápiť".

Okrem rezortu zdravotníctva vyzýva aj všetkých všeobecných lekárov, aby zatiaľ pokračovali v doterajšej praxi, ktorú im zákon nezakazuje. "Aby sa zdržali rôznych neuvážených výrokov na adresu špecialistov, a to najmä pred pacientom. Ten si z toho vyberie svoje a zaručene to neprospeje k zlepšeniu dôvery k svojmu lekárovi," uviedla.

Slovenská lekárnická komora (SLeK) pre TASR vysvetlila, že všetky odporúčania vystavené lekármi špecialistami v roku 2021 sú naďalej platné podľa legislatívy účinnej do 1. januára 2022. Zároveň podľa SLeK počas mimoriadnej situácie súvisiacej s pandémiou ochorenia COVID-19 sa na preskripčné a indikačné obmedzenia neprihliada.

Ministerstvo zdravotníctva SR reagovalo, že je naďalej otvorené diskusii v súvislosti s predpisovaním liekov.