Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Na prosteste Gorila Ján J. vraj napadol policajta, prípad rieši súd

Snímka z protestu Gorila na Námestí SNP 27. januára 2012 v Bratislave. Foto: TASR/Michal Svítok

Dnešné pojednávanie súd odročil, pretože traja predvolaní svedkovia neprišli. Pokračovať by sa malo vo februári.

Bratislava 21. januára (TASR) – Jeden zo série protestov Gorila z 29. februára minulého roku pred Národnou radou SR, ktorý sa skončil zásahom polície, má dohru pred súdom. Okresný súd Bratislava I mal dnes pojednávať o vine a treste pre Jána J., ktorý podľa polície napadol policajta, za čo si vyslúžil obvinenie z útoku na verejného činiteľa. Obvinený s tým nesúhlasí, tvrdí, že bol v stresovej situácii a na zaplatenie 200-eurovej pokuty nemá peniaze.


"Bolo to v pár sekundách, on do mňa sotil, snažil som sa proti tomu postaviť, on sa ma snažil spacifikovať, potom som sa bránil," povedal novinárom obvinený, ktorý je invalidným dôchodcom v strednom veku. Podľa svojich slov udieral policajta do prilby holými rukami.

Incident sa stal po tom, ako sa niekoľko demonštrantov snažilo dostať do budovy parlamentu. Polícia im to nedovolila, pretože priestor pre verejnosť v Národnej rade už bol zaplnený. Keď sa Ján J. chcel zastať iného demonštranta, voči ktorému zasahovala polícia, dostal sa do konfliktu aj on. "Zrejme to správne nebolo, podľa našich zákonov," priznal.

Dnešné pojednávanie súd odročil, pretože traja predvolaní svedkovia neprišli. Pokračovať by sa malo vo februári. Na proteste pred parlamentom sa 29. februára 2012 zúčastnila asi stovka ľudí. Organizátori pôvodne predpokladali, že by mohli vytvoriť okolo parlamentu živú reťaz a zablokovať všetky východy, aby znemožnili odchod poslancom, ktorí nerokovali o ich požiadavkách. Východy však celý deň strážila polícia a krátka živá reťaz vydržala len niekoľko minút. Z protestu vtedy polícia odviedla päť ľudí.