Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Britský veľvyslanec sa stretol s vedením Generálnej prokuratúry SR

Na snímke generálny prokurátor SR Maroš Žilinka, foto z archívu. Foto: TASR - Martin Baumann

Na stretnutí diskutovali o prehĺbení justičnej spolupráce v trestných veciach a v oblasti korupcie, kleptokracie, zaisťovania a konfiškácie majetkov.

Bratislava 29. apríla (TASR) - Britský veľvyslanec na Slovensku Nigel Baker ponúkol na stretnutí s vedením Generálnej prokuratúry (GP) SR nadviazanie spolupráce s Medzinárodným protikorupčným koordinačným centrom v Londýne. TASR o tom informoval hovorca GP SR Dalibor Skladan.

"Venovali sa aj téme boja proti obchodovaniu s ľuďmi v kontexte ukrajinských odídencov a vzájomne sa informovali o aktivitách v oblasti vyšetrovania trestných činov proti ľudskosti a trestných činov vojnových v súvislosti s ozbrojeným konfliktom na Ukrajine," priblížil hovorca.

Diskutovali tiež o prehĺbení justičnej spolupráce v trestných veciach a v oblasti korupcie, kleptokracie, zaisťovania a konfiškácie majetkov či zaisťovania majetku, ktorého pôvod nie je možné zdôvodniť.

Aj po tzv. Brexite má Spojené kráľovstvo ako tretí štát svoje zastúpenie v Eurojuste v podobe styčného prokurátora. "Za najdôležitejšie sa v súčasnom období považuje budúce vytvorenie modelovej žiadosti o právnu pomoc do Spojeného kráľovstva, ktorú pripravuje britská strana vo vzťahu ku všetkým členským štátom EÚ," dodal Skladan.

Na stretnutí sa okrem generálneho prokurátora Maroša Žilinku a britského veľvyslanca zúčastnil aj druhý tajomník z britského veľvyslanectva na Slovensku Alexander Hill a prvý námestník generálneho prokurátora SR Jozef Kandera.