Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

M. Žilinka hovoril s P. Zemanom aj o spoločnom vzdelávaní

Na archívnej snímke generálny prokurátor SR Maroš Žilinka. Foto: TASR - Jakub Kotian

Obaja ocenili doterajšiu spoluprácu medzi obidvoma krajinami na všetkých úrovniach prokuratúry a štátneho zastupiteľstva.

Bratislava 27. mája (TASR) - Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka hovoril s najvyšším štátnym zástupcom ČR Pavlom Zemanom aj o spoločnom vzdelávaní prokurátorov a štátnych zástupcov. Tiež o myšlienke stáží a výmenných pobytov. TASR o tom informoval hovorca Generálnej prokuratúry (GP) SR Dalibor Skladan.

Žilinka prijal Zemana 26. a 27. mája vo Vzdelávacom a rehabilitačnom centre prokuratúry SR v Starej Lesnej. Témou rokovania bolo okrem iného špecifikum páchania trestnej činnosti počas pandémie ochorenia COVID-19. V oboch krajinách síce došlo k poklesu registrovanej kriminality, avšak na druhej strane, s ohľadom na zvýšené používanie internetu, došlo k zvýšeniu množstva počítačovej kriminality. "Domnievam sa, že veľká časť tejto kriminality je stále latentná a je nutné, aby policajné orgány aj naďalej pokračovali v intenzívnom vyhľadávaní a potieraní tohto druhu kriminality," povedal Zeman.

Obaja ocenili doterajšiu spoluprácu medzi obidvoma krajinami na všetkých úrovniach prokuratúry a štátneho zastupiteľstva. "Svedčí o tom nie iba vynikajúca úroveň justičnej spolupráce, ale aj vysoký počet uzatvorených dohôd o spoločných vyšetrovacích tímoch. Zároveň neustále prebieha výmena informácií a skúseností medzi vedúcimi slovenskými prokurátormi a medzi vedúcimi štátnymi zástupcami z Českej republiky," spresnil hovorca.

Pôvodne sa mali obaja stretnúť už skôr na českej pôde. "Pandemická situácia nám však skrížila plány, preto som teraz nesmierne rád, že mám príležitosť sa s pánom Zemanom stretnúť. Zároveň, v súvislosti s jeho rozhodnutím o rezignácii z jeho funkcie, by som sa mu chcel za celý rezort prokuratúry SR poďakovať za desať rokov korektnej profesionálnej i ľudskej spolupráce, a to nielen na bilaterálnej úrovni," povedal Žilinka.

Na spoločnom stretnutí sa za českú stranu zúčastnil aj prvý námestník najvyššieho štátneho zástupcu ČR Igor Stříž a za slovenskú stranu námestník generálneho prokurátora Jozef Kandera.