Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

GP o sťažnostiach Petra Sch. a vyšetrovateľov ešte nerozhodla

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Štvoricu vyšetrovateľov a Petra Sch. zadržali vyšetrovatelia Úradu inšpekčnej služby v septembri 2021. Obvinili ich zo zneužitia právomoci verejného činiteľa a zločinu marenia spravodlivosti.

Bratislava 25. januára (TASR) - O sťažnostiach bývalého povereného šéfa Úradu inšpekčnej služby (ÚIS) Petra Sch. a štyroch vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) voči uzneseniu o vznesení obvinenia z 13. septembra 2021 zatiaľ prokuratúra nerozhodla. Dôvodom je podanie námietok zaujatosti Jánom Č. a Pavlom Ď. proti prokurátorke Generálnej prokuratúry (GP) SR, o ktorých sa v utorok rozhodlo. Vyplýva to z vyjadrenia, ktoré TASR poskytol hovorca GP SR Dalibor Skladan.

"Vedúci prieskumného oddelenia trestného odboru GP SR ako vecne príslušný a bezprostredne nadriadený prokurátor rozhodol dňa 25. januára 2022 o sťažnostiach obvinených J. Č. a P. Ď., trestne stíhaných pre zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa, proti uzneseniu prokurátorky GP SR z dňa 6. decembra 2021, ktorým rozhodla o svojom nevylúčení sa z vykonávania úkonov trestného konania v predmetnej trestnej veci," priblížil hovorca.

Štvoricu vyšetrovateľov a Petra Sch. zadržali vyšetrovatelia Úradu inšpekčnej služby v septembri 2021. Obvinili ich zo zneužitia právomoci verejného činiteľa a zločinu marenia spravodlivosti. Dvoch z nich aj v trestnej veci ovplyvňovania pravdivosti výpovedí svedkov. Krajský súd v Bratislave ich 1. októbra 2021 prepustil z väzby na slobodu a skonštatoval, že ich trestné stíhanie je neopodstatnené. Vyšetrovateľ NAKA Pavol Ď. čelí tiež obvineniu z trestného činu marenia úlohy verejného činiteľa z nedbanlivosti.