Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

GP čoskoro rozhodne o postupe vo veci trestných oznámení Vladimíra P.

Vladimír Pčolinský, archívna snímka. Foto: TASR Martin Baumann

O podaní trestných oznámení informoval Marián Bošanský z advokátskej kancelárie, ktorá Vladimíra P. zastupuje.

Bratislava 27. mája (TASR) - Generálna prokuratúra (GP) SR v najbližších dňoch rozhodne o ďalšom postupe vo veci trestných oznámení, ktoré podal bývalý riaditeľ Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimír P. v súvislosti s podozreniami týkajúcimi sa svedkov - kajúcnikov. TASR o tom informoval hovorca GP SR Dalibor Skladan.

"GP SR oznámenie eviduje a v najbližších dňoch bude rozhodnuté o ďalšom postupe v tejto veci. Bližšie informácie však v tejto fáze konania nie je možné poskytnúť," dodal hovorca.

O podaní trestných oznámení v pondelok (24. 5.) informoval Marián Bošanský z advokátskej kancelárie, ktorá Vladimíra P. zastupuje. Ako priblížil, v kontexte posledných medializovaných informácií o ovplyvňovaní kajúcnikov a vyrábaní svedkov v trestných konaniach trestné oznámenie naznačuje podozrenie zo spáchania viacerých trestných činov, medzi inými aj trestných činov zneužívania právomoci verejného činiteľa, marenia úlohy verejným činiteľom a marenia spravodlivosti.

Mal sa ich dopustiť bližšie neznámy okruh osôb z prostredia orgánov činných v trestnom konaní a kajúcnikov v súvislosti s vyšetrovaním osoby Vladimíra P. v tom čase, keď bol v pozícii riaditeľa SIS.

Vladimír P. zostáva naďalej väzobne stíhaný. Rozhodol o tom v utorok (25. 5.) Najvyšší súd (NS) SR. NS SR mu zároveň rozšíril dôvody väzby o tzv. preventívnu.

Vladimír P. je právoplatne väzobne stíhaný od 29. marca. Exriaditeľa tajnej služby zadržali príslušníci NAKA 11. marca a obvinili ho z toho, že on a bývalý námestník SIS Boris Beňa mali prijať úplatok od podnikateľa a konkurzného právnika Zoroslava K. vo výške 40.000 eur.