Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Generálny prokurátor si vyžiadal spisový materiál v kauze Súmrak

Na snímke súčasný generálny prokurátor SR Maroš Žilinka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Obhajca obvineného expremiéra a šéfa Smeru-SD Roberta Fica Ľubomír Hlbočan minulý týždeň v otvorenom liste informoval, že prokurátor ÚŠP doteraz nerozhodol o sťažnosti jeho klienta proti obvineniu.

Bratislava 26. júla (TASR) - Generálna prokuratúra (GP) SR posúdi zákonnosť a správnosť postupu prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) pri rozhodovaní o sťažnostiach v kauze Súmrak. TASR o tom informovala hovorkyňa GP SR Jana Tökölyová.

"Na základe medializovaných informácií o údajných prieťahoch pri rozhodovaní zástupcu špeciálneho prokurátora o sťažnosti obvineného R. F. proti uzneseniu o vznesení obvinenia si generálny prokurátor SR vyžiadal spisový materiál, ktorý bol z ÚŠP predložený dnes v popoludňajších hodinách," priblížila hovorkyňa.

Ako ďalej uviedla, po jeho preštudovaní bude posúdená zákonnosť a správnosť postupu prokurátora ÚŠP. "Skutočnosť, že spisový materiál bol predložený na GP SR, nebráni vyšetrovateľovi Policajného zboru ani dozorujúcemu prokurátorovi, respektíve zástupcovi špeciálneho prokurátora rozhodujúcemu o sťažnostiach aj ďalších obvinených v tejto trestnej veci, vykonať potrebné procesné úkony a vydať rozhodnutia o sťažnostiach," podotkla.

Obhajca obvineného expremiéra a šéfa Smeru-SD Roberta Fica Ľubomír Hlbočan minulý týždeň (22. 7.) v otvorenom liste informoval, že prokurátor ÚŠP doteraz nerozhodol o sťažnosti jeho klienta proti obvineniu, ktoré bolo vznesené 19. apríla. Zároveň požiadal o neodkladné rozhodnutie.

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) v apríli v rámci kauzy Súmrak obvinil expremiéra Roberta Fica a bývalého ministra vnútra Roberta Kaliňáka (obaja Smer-SD) zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, prečinu zneužívania právomoci verejného činiteľa, ako aj z opakovaného zločinu ohrozenia obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva. V prípade obvinili aj nitrianskeho podnikateľa Norberta B. a policajného exprezidenta Tibora G.