Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

GP SR: Novým predsedom Etickej komisie prokuratúry sa stal R. Remeta

Rastislav Remeta, archívna snímka. Foto: TASR František Iván

Etická komisia prokuratúry odštartovala svoju činnosť v júni 2016. Jej úlohou je posudzovať etické otázky a etickú prijateľnosť správania sa prokurátorov.

Bratislava 1. júla (TASR) - Etická komisia prokuratúry má nového predsedu. Stal sa ním Rastislav Remeta. Do funkcie ho jednohlasne zvolila deväťčlenná komisia Krajskej prokuratúry v Banskej Bystrici. TASR o tom informovala hovorkyňa Generálnej prokuratúry (GP) SR Andrea Predajňová.

Remeta bol doposiaľ podpredsedom komisie. "Ako nový predseda budem presadzovať aktívnejší prístup pri posudzovaní etickej prijateľnosti správania sa prokurátorov, a rovnako som pripravený poskytnúť súčinnosť v súvislosti s novelou zákona o prokurátoroch a právnych čakateľoch prokuratúry, dotýkajúcej sa okrem iného voľby generálneho prokurátora a ďalších otázok,“ povedal s dôvetkom, že činnosť komisie výrazne vplýva na dôveryhodnosť úradu prokuratúry v očiach verejnosti.

Etická komisia prokuratúry odštartovala svoju činnosť v júni 2016. Jej úlohou je posudzovať etické otázky a etickú prijateľnosť správania sa prokurátorov. Od roku 2014 sa aktívne podieľala na príprave etického kódexu prokurátorov spolu s domácimi odborníkmi, zástupcami Rady prokurátorov SR a svetovými expertmi.

Prijatie etického kódexu prokurátora pozitívne ohodnotil aj medzinárodne uznávaný profesor práva z Washington and Lee university James E. Moliterno aj z dôvodu jeho flexibility. Podľa Remetu preto môže byť kódex inšpiráciou aj pre iné štáty.