Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

GP: SR pristúpila k spoločnému vyšetrovaniu v súvislosti s Ukrajinou

Muž kontroluje byt svojho suseda zničeného ostreľovaním v Kutuzivke pri Charkove na východe Ukrajiny, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Na Slovensku bol vytvorený tím špecialistov, ktorý pozostáva zo štyroch prokurátorov a 25 policajtov.

Bratislava 31. mája (TASR) - Slovenská republika oficiálne pristúpila k spoločnému vyšetrovaciemu tímu v súvislosti s vyšetrovaním vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti spáchaných na území Ukrajiny. TASR o tom informoval hovorca Generálnej prokuratúry (GP) SR Dalibor Skladan. Priblížil, že sa tak stalo 30. a 31. mája v sídle Eurojustu v Haagu počas koordinačného stretnutia medzi zástupcami Litvy, Poľska, Ukrajiny, Estónska, Lotyšska, SR a Medzinárodného trestného súdu.

"Pristúpenie k spoločnému vyšetrovaciemu tímu je prirodzeným vyústením doterajších podporných aktivít vedenia GP SR a znamená oficiálne zapojenie SR do vyšetrovania vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti spáchaných na území Ukrajiny," povedal na podujatí prvý námestník generálneho prokurátora SR Jozef Kandera. Na Slovensku bol vytvorený tím špecialistov, ktorý pozostáva zo štyroch prokurátorov a 25 policajtov. Eurojust, čiže Agentúru EÚ pre justičnú spoluprácu v trestných veciach, reprezentuje Michal Bačo, zástupca národného člena za SR.

Skladan priblížil, že účelom stretnutia bolo podpísanie dodatku k Dohode o spoločnom vyšetrovacom tíme, uzatvorenej medzi Litovskou republikou, Poľskou republikou a Ukrajinou, ktorá nadobudla platnosť v marci. O mesiac neskôr sa do spoločného vyšetrovacieho tímu pripojil aj Medzinárodný trestný súd. Okrem Slovenska tiež Lotyšsko a Estónsko. "SR za posledných desať rokov uzatvorila 48 dohôd o spoločnom vyšetrovacom tíme s členskými a tretími štátmi. V súčasnosti pôsobí 11 spoločných vyšetrovacích tímov, pričom ďalšie tri sú v štádiu rozpracovanosti," dodal hovorca.