Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

GP SR sa chce podieľať na legislatívnych zmenách pre ochranu zvierat

Maroš Žilinka, archívne foto. Foto: TASR – Milan Kapusta

Orgány prokuratúry sa musia stať lídrom efektívneho boja za ochranu zvierat, zdôraznil po rokovaní generálny prokurátor Žilinka.

Bratislava 22. apríla (TASR) - Generálna prokuratúra (GP) SR bude podporovať a aktívne sa podieľať na návrhoch takých legislatívnych zmien, ktoré by prispeli k efektívnejšej ochrane zvierat a trestného postihu páchateľov. Uviedol to hovorca prokuratúry Dalibor Skladan po tom, ako šéf prokuratúry Maroš Žilinka a jeho námestník Jozef Kandera prijali zástupkyne občianskeho združenia Aliancia združení na ochranu zvierat. Hovorca ozrejmil, že diskutovali o stave a trendoch v trestnoprávnej ochrane zvierat na Slovensku. Mali sa tiež zhodnúť na význame boja za ochranu zvierat, ako dôležitého predpokladu zdravej spoločnosti.

"Orgány prokuratúry sa musia stať lídrom efektívneho boja za ochranu zvierat," zdôraznil po rokovaní generálny prokurátor Žilinka. V záujme účinnej ochrany zvierat podľa slov hovorcu orgány prokuratúry zintenzívnia činnosť v netrestnej oblasti v rámci dozoru nad dodržiavaním zákonov a ostatných všeobecne záväzných právnych predpisov v postupe a rozhodovaní orgánov veterinárnej a potravinovej správy. Dodal, že GP víta aj možnosti spolupráce so združením v oblasti preventívno – výchovnej činnosti a vzdelávacích aktivít v rezorte prokuratúry.